0

Н а 29 юни целият християнски свят тачи паметта на Светите апостоли Петър и Павел. Те са наречени Първовърховни за това, защото са поставили основите на Църквата Христова. Петър е латинско име и означава “камък”. Павел, пък се превежда като “малък, малчо”. Днес имен ден празнуват: Петър, Павел/а, Павлин/а, Камен/а, Петя, Кремена, Преслав/а и др.

Камъкът

Свети апостол Петър отначало се наричал Симон. Заедно с брат си Андрей били първите, които Господ повикал за Свои ученици и последователи. Той се отличавал с чисто сърце и душевна простота. Винаги когато Спасителя запитвал или изисквал отговор от учениците си, винаги пръв и от името на всички отговарял Петър.

Така, когато Христос попитал учениците си: "За кого Ме мислите?" Свети Петър казал: "Ти си Христос, Синът на Живия Бог". Тогава Иисус му отговорил: "Блажен си ти, Симоне, син Ионин, защото не плът и кръв ти откри, а Моят Отец, Който е на небесата; и Аз ти казвам: ти си Петър, (на гръцки също означава – камък), и на тоя камък ще съградя църквата Си, и портите адови няма да й надделеят (Мат. 16:14-18). Оттогава този апостол носи името Симон-Петър.

След възнесението на Спасителя и след слизането на Светия Дух над апостолите Свети Петър проповядвал по много области и градове. Написал две послания. Бил предаден на мъченическа смърт през 67 г. По време на последното гонение на християните от император Нерон не намирал себе си достоен за същата смърт, с каквато бил пострадал Христос, и поискал да бъде разпънат с главата надолу.

Обръщането

Неговият сподвижник Свети апостол Павел се наричал Савел и бил върл гонител на християните. Дори сам поискал от властите да му възложат задачата да ги изтребва. На път за Дамаск става неговото обръщане. По чудесен начин Сам Христос му се явява и от най-жесток гонител на християните Савел се превръща в най-пламенния проповедник на Евангелието. Той обходил много градове и просветил много народи в

Мала Азия и на Балканския полуостров около средата на първи век от Хр. Неговите послания дават основните насоки как да се гради Христовата Църква. Накрая на същата дата през 67 г. приел мъченическа смърт заедно със Свети Петър. Но тъй като бил римски гражданин, бил посечен с меч. Разказва се, че смъртта му е съпровождана от множество чудеса – отрязаната глава на светеца продължавала да слави Господа, а там, където тя паднала, избликнали три извора (на мястото на днешния манастир „Три фонтана“ край Рим).

Католическата църква смята Свети Петър за първия папа, а денят на мъченическата им смърт е официалният празник на Ватикана.

Вярва се още, че при подялбата на света на апостол Петър се паднали райските градини. За това в иконографията той държи ключовете от райските порти. Павел е изобразяван с Евангелието – заради неговия принос за разпространението и разбирането на Божието слово.

Христос се явил на Симон

Най-популярната легенда около живота на Свети Петър е свързана с неговото пребиваване в Рим. Тя обяснява как той е приел съдбата да бъде мъченик за вярата.

По време на поредното гонение срещу християните Петър, който вече е бил арестуван и едва се спасява от смърт, решава да избяга от Рим. Но едва напуснал града, по Апиевия път му се явява Иисус, носещ кръст. Смаяният Петър го питал: „Къде отиваш, Господи?“ Тогава Иисус му отговаря: "Отивам в Рим, за да бъда разпнат отново". След тези думи на Христос Петър се засрамва за своето малодушие и се завръща в Рим, за да продължи своето служение и да посрещне своята смърт.