0

Т ри молитви са отслабили жилото на пандемията. Те действали срещу COVID-19, като давали ефект на защита на човека и семейството. В това са убедени милиони християни по света и у нас. Те цитират два текста, четени в православни храмове, и Псалм 91 от Псалми Давидови от Стария завет, по-популярен сред протестантки и евангелистки общности на Запад.

В религиозни интернет форуми в момента тече дискусия, че именно благодарение на четенето на тези молитви от все повече хора е дошъл и новият щам Омикрон. Той се кара в пъти по-леко от предходните издания на коронавируса, като дава недежда пандемията да затихне. „След толкова време човекът се обърна към Бога и това даде своя резултат“, коментира гастарбайтерът Симеон К. от Лондон, който казва, че е православен, но посещава католишки храм, тъй като нямал друг в близост.

„Болестите много пъти отрезвяват хората и те започват да живеят по-праведно, с повече съчувствие и любов към другите. Това заявява Ловчанският митрополит Гавриил. По негови наблюдения наистина повече хора са започнали да влизат в черквите и да търсят упование в Бога, а доказателство за това е, че продадените свещи са повече, отколкото в годината преди пандемията. "Явно хората са решили да търсят повече, отколкото преди са имали нужда, Божията помощ. Това е нормално, когато на човек му е трудно, се обръща много пъти към Бога за помощ с молитва", посочва дядо Гавриил, който също лани пребори вируса, след като бе хоспитализиран в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

По думите му много пъти ни се допускат такива болести, за да се стъписаме, вразумим. „Най-страшно е, когато човек забрави Бога, това, че на този свят целта е да живеем така, че после да наследим вечния живот, за който Господ е създал човека. Живеем, като че ли тук ще бъдем вечни, а това е най-страшната пандемия”, коментира още владиката, цитиран и от БТА.

Ловчанският митрополит Гавриил по време на служба

 Ловчанският митрополит Гавриил по време на служба

А ето и три от молитвите, които духовници препоръчват срещу COVID-19. Съгрешихме и беззаконствахме, затова ни постигна справедливият Твой гняв, Господи Боже наш, и смъртна сянка ни обкръжи и се приближихме до адовите врата; но в нашите страдания към Тебе, нашия Бог, умилено викаме: пощади Твоя народ и не погубвай до край, смирено Ти се молим, чуй и помилвай. Повече от всички съгрешихме и беззаконствахме пред Тебе, Владико, и макар да не придобихме покаяние, нашето моление приеми вместо покаяние, и да се превърне в милост; освободи като всесилен от смъртоносното страдание и тежките болести Твоите раби, които болезнено въздишат, молим Ти се, скоро чуй и помилвай.

За да чуе от светия Си храм нашия глас и изцери смъртната болест, която ни е обхванала, и да изсуши потоците беззакония, които ни смущават, на Господа да се помолим. За да премахне бързо от нас смъртните примки и избави от адовите болки, на Господа да се помолим. За да продължи милостиво на рабите си времето за покаяние и да не ги посече безвременно като неплодна смокиня, но с добросърдечие да окрили и да напои с росата на милосърдието, като човеколюбиво очаква плодовете на нашето покаяние и обръщане, на Господа да се помолим.

Който живее под покрива на Всевишния, той обитава под сянката на Всемогъщия, и казва Господу: Ти си мое прибежище, защита моя, Бог мой, Комуто се уповавам! Той ще те избави от примка на ловец, от изтребителна пораза, с перата Си ще те осени и под крилете Му ще бъдеш на безопасно; щит и ограда е Неговата истина. Няма да се уплашиш от ужасите нощем, от стрелата, която лети денем, от ходещата в тъмата язва, от заразата, която опустошава по пладне.
До тебе ще паднат хиляда, и десет хиляди теб отдясно; но до тебе няма да се приближи: само ще гледаш с очите си и ще виждаш отплатата на нечестивците. Защото ти каза: Господ е мое упование; Всевишния си избрал за твое прибежище; зло няма да ти се случи, и язва няма да се приближи до твоето жилище; защото ще заповяда на Ангелите Си за тебе, да те опазват във всички твои пътища: ще те понесат на ръце, да се не спънеш о камък с ногата си; аспида и василиск ще настъпиш, лъв и змей ще тъпчеш.
"Задето той Ме възлюби, ще го избавя; ще го защитя, защото позна името Ми. Ще повика към Мене, и ще го чуя; с него съм в скърби; ще го избавя и ще го прославя, ще го наситя с дълги дни и ще му явя Моето спасение."