0

В ремето на библейските пророци и чудотворци не е отминало. Доказателство за това е Св. Паисий Светогорец, когото православният свят отбелязва на 12 юли. Негови дрехи, мощи, икони и дори книги вършат невероятни чудеса след молитва, разказват миряни от цял свят.

Шапката

Наскоро по молитвеното застъпничество на светеца бе върнат живота на 16-годишния Димитриос Николопуло, който осем дни бил в кома. Отчаяните родители чули от приятели за свещеника Йоан Марелис от храма свети „Георги“, където се пази монашеската шапка на Свети Паисий Светогорец. Отец Йоанис разказва: „Шапката на Свети Паисий в този момент беше в Александруполис, затова помолих игумения Анна от манастира "Свети Порфирий Кавсокаливит" до Ксанти да ми даде епитрахила му, пазещ се в този манастир.“ Отецът сложил епитрахила на главата на Димитриос. На следващия ден на отец Йоанис звъннал бащата на момчето. „Стана чудо! Момчето първо започна да мърда ръцете и краката си! Лекарите казаха, че това е невероятно. Мозъкът му възстанови дейността си и Димитриос напълно дойде в съзнание. И всички, които заедно се молехме, сме свидетели на това чудо!“, описал развълнуван бащата.

Близо две седмици преди това пак в болницата на град Кавала е настанен 22-годишен младеж, също с диагноза клинична смърт. След като в болницата донесли монашеската шапка на Паисий Светогорец, той напълно оздравял.

Благоуханието

Василиос Цолакисот свидетелства: “През 2001 година съпругата ми Елени пътуваше към Солун, за да направи медицински изследвания на сина ни Никола, който страдаше от бъбречeн проблем. Със себе си носеше една книга на отец Паисий. Изведнъж от нея започна да излиза благоухание. Това необяснимо явление траеше около десет минути и синът ми също го усетил. А резултатите от изследванията неочаквано показваха, че детето е съвсем здраво.“

Изгонва бяс

Свидетелството на Евангелос К. е следното: “От дванадесетгодишна възраст бях измъчван от бяс. Животът ми се бе превърнал в кошмар. Изповедникът ми бе планирал през първата събота от Великия пост на 1995 година да отидем на бдение в Суроти. През цялото бдение изобщо не почувствах да ми се спи. Отведоха ме да целуна мощите на Свети Арсений. Тогава почувствах и телесно изгаряне. Накрая се обърнах и казах: “Паи, Паи...” Игуменката ме попита: “Паисий ли?” и аз поклатих глава в потвърждение. Отведоха ме при гроба му и насила ме простряха по гръб върху гроба на Стареца. Тогава видях стареца Паисий да се повдига нагоре, като да се събужда от сън, а не като мъртъв. Беше само за секунди. Докосна ме с ръка по челото и в същия момент видях от устата ми да излиза черен дим. Оттогава се излекувах.

Спасеното дете

Христос Цанталис, баща на девет деца, също получил небесна помощ от Св. Паисий. “Някои от децата ми си играеха на терасата вкъщи и започнаха да прескачат вътрешната шахта на сградата. Един от синовете ми на шест години, който имаше проблеми с говора, поискал също да я прескочи, но паднал от третия етаж. Заведох го в болницата, но се оказа, че няма дори драскотина. Разбрах, че става въпрос за чудо и си помислих, че чудотворната икона на Света Богородица от Неа Миханьона е спасила детето. Заведох го пред иконата и го попитах: “Тя ли те опази?”. Отговори ми: “Не”. Заведе ме при снимката на отец Паисий и ми я посочи с пръст”.

Волос

Свидетелството на Филица от Волос, гръцки пристанищен град в Южна Тесалия, е още по-невероятно. То е свързано с шала на праведника, който той бил дал на една гъркиня.

“На сестра ми бе открит тумор при мамографията, която си бе направила. Поисках от една своя приятелка скъпоценното й наследство – шала на стареца Паисий, и го положих в прегръдката на болната. Тя със сълзи на очите отиде пред образа на Стареца и се помоли. След 4-5 дни болната повтори мамографията. Чудото беше станало. Мамографията беше съвсем чиста. Туморът беше изчезнал“, разказва родината на болната.

Предсказа войната в Близкия изток

И днес хората напомнят за някои пророчества на Стареца Паисий, които до голяма степен кореспондират със събитията в Близкия изток, настъпили след смъртта му. Така например той твърдял, че Турция ще вкара войски в Северен Ирак, около горното течение на река Ефрат. (Турция наистина вкарва свои войски по време на войната срещу ИДИЛ, но в Сирия - б.р). Тогава ще започне последната война, казвал пророкът.

Светът ще е разрушен. Хората ще видят, че не може повече да воюват и затова ще се обединят. Ще има световно правителство, а Йерусалим ще е столица на света.

Мощите му са край Солун

Старецът Паисий, както поклонници от цял свят го наричат, е роден през 1924 г. и е кръстен от прочутия подвижник Свети Арсений Кападокийски. Тогава се извършва размяна на населението между Гърция и Турция, така че той израства в Гърция. Веднага след уволнението си от армията през 1948 г. посещава за първи път Атон и решава да остане завинаги там. При него идват хора от цял свят за съвет. Старецът помагал със своите дарби да пророкува и лекува.

Веднъж зъболекар от Солун дошъл пред неговата килия на Атон, тъй като децата му непрестанно боледували. Пред вратата на Паисий имало много народ, но той извикал по име човека. „Внимателно ме изслуша и ми каза: - Чуй, Евангеле, за втори път ми назова името, без да ме познава. Децата ти ще оздравеят. След това ми подари един негов ръчно изработен кръст с мощи на Свети Арсений. Такова беше първото ми запознанство с любимия ми старец.
Дъщеря ми имаше краста. На всеки два-три дни тялото й отгоре до долу ставаше като на змия. Бяха изминали 15 дни от първото ми посещение и белезите на болестта изобщо не се бяха появили, освен една пъпчица на коляното. Взех със себе си една хавлия и отново отидох на Света гора, за да благодаря и да измия краката на Стареца, нещо, което, разбира се, не прие. Заварих го да копае и преди още да успея да му кажа каквото и да било, той ми каза: “Евангеле, какво си дошъл да ми кажеш? Че дъщеря ти има на коляното си една пъпчица ли? Бог я остави, за да си спомня болестта си”, разказва стоматологът.

Яви му се Богородица

Знае се още, че пред него се явявали много светии. Дори веднъж самата Пресвета Богородица му донесла грозде в килията. Св. Паисий почива на 12 юли 1994 г. През 2015 г. той е канонизиран от Вселенската патриаршия за светец. Мощите му са погребани в женския манастир „Свети Йоан Богослов“ в Суроти, южно от Солун. Там целогодишно се стичат вярващи, дошли да се поклонят или да измолят помощ. Защото праведникът продължава да върши чудесата си и след края на своя земен път.