0

В сяка религия си има своите свещени реликви. За стотиците милиони будисти това е Зъбът на Буда (Просветления), който днес се съхранява в храма Шри Далада Малигава в град Кенди на остров Шри Ланка (Цейлон). От незапомнени времена той е бил обект на ламтежите на всички водачи в островната държава, тъй като се е смятало, че който го притежава, ще властва над страната.

Това е и причината, храмът винаги да е добре защитен. Легендата гласи, че в момента на кремацията на Буда един от учениците се втурнал в пламъците на погребалната „пира“ (клада) и извадил червения зъб на Просветления, който се охладил точно за седем седмици.

Това се е случило през 543 г. преди Христа. Най-близките ученици на Буда, участвали в кремацията, пазели съществуването на Зъба в тайна.

Последният от тях, предусещайки смъртта си, го предал на владетелите на кралството Калинга, разположено в днешна Централна Индия

Олтарът, в който се съхранява реликвата привлича целогодишно туристи и поклонници.,  

 Олтарът, в който се съхранява реликвата привлича целогодишно туристи и поклонници.,  
lessthan10days.com

През IV век владетелят на кралство, претърпял военно поражение и опасявайки се за съдбата на своята държава, решил да отнесе ценната светиня в Цейлон.

Неговата дъщеря скрила реликвата в косите си и така успяла да я пренесе на острова. Така Зъбът на Буда остава притежание на  династията на хората лъвове (сингхи), както били наричани владетелите на Шри Ланка, и се съхранявал в двореца им.

Първоначално той се намирал в град Анурадхапура, по-късно бил пренесен в Полонарува, а в началото на XVIII в. – в Кенди.

Там, специално за съхранението му, бил издигнат храмът Далада Малигава. Вярва се, че е достатъчно Зъбът да бъде унищожен, за да се сложи край на будистката вяра в Шри Ланка, затова и такива опити са правени многократно.

Веднъж годишно се организира празнично шествие в негова чест - Перахера. Трагедия сполетява шествието преди няколко години.

Огромен слон, който по време на шествието носи карандува (специалното ковчеже), в което се съхранява реликвата, стъпва върху горяща факла и подлудял от болка се втурва по улицата.

Хората се разпръсват на всички страни, а  охраняващите шествието полицаи започват да стрелят по него.

Куршумите на стандартните пушки и пистолети обаче не могат да повалят веднага сивия гигант и докато той падне най-сетне  мъртъв, паниката се разраства. По-късно се оказа, че слонът не е прегазил смъртоносно нито един човек и само двама са леко ранени.

Смъртта на всички загинали в инцидента е причинена или от заблудени куршуми, или е вследствие на премазали се един друг в бягството хора.

Будистките монаси изтълкуват този инцидент като като предупреждение от Просветления, че хората сами са причината за всичките си неприятности.

През 1998 г. друг инцидент потвърждава светостта на реликвата. Ислямски терористи, опитвайки се да унищожат свещената реликва, поставят бомба в храма на Далада Малигава.

Експлозията нанася сериозни поражения на храма, но Зъбът на Буда остава непокътнат.

Храмът в Канди е укрепен като крепост.

 Храмът в Канди е укрепен като крепост.
lessthan10days.com

Излагат го в златен лотос

Някога само кралят и няколко избрани монаси имали достъп до свещения храм. Днес той е отворен за посещения ежедневно и може да бъде посетен от всеки независимо от религията му.

Когато самият зъб бива излаган на показ, той се поставя в центъра на златен лотос, защото се вярва, че е открит в Индия именно върху цвят на това растение.

Организираното веднъж в годината празнично шествие в негова чест – Перахера, е не само най-любимият празник на Шри Ланка, но и едно от най-важните събития за целия будистки свят.

Хиляди вярващи от цял свят посещават храма всяка година. Заради важното му религиозно и културно значение той, заедно с целия град Кенди, е включен в списъка на ЮНЕСКО за културно-историческо наследство.