0

О ткакто шоколадът навлиза в Европа, той се превръща в продукт на кулинарното вълшебство. На езика на ацтеките „шоколад“ означава „горчива вода“. В Европа се сещат да прибавят и захар. Слез това на Стария континент шоколадът за пръв път започва да се съчетава и с мляко, което го превръща във върховия сладкарски елемент. И не е нужен повод, като Свети Валентин, за да бъдем влюбени в шоколада. Рецепти: gotvach.bg.

Домашен течен Продукти: 300 г захар; 250 г сухо мляко; 125 г масло; 2 с.л. какао; 1 ванилия; Приготвяне: В 150-200 мл вряща вода се изсипва захарта, а след това и маслото. В дълбока купа се смесват млякото, какаото и ванилията. На тънка струя се изсипва сиропа, като се бърка усилено, за да не станат бучки. Сместа се изсипва в чашки и се слага в хладилника. Забележка: Ако шоколадът е рядък се слага още сухо мляко.

Торта-парфе с бисквити Продукти: За блата: 2 яйца; 1/2 ч.ч. захар; 1/2 ч.ч. брашно; За парфето: 1 пакет бисквити (Роден край); 1 кг (2 кофички) кисело мляко с висока масленост; 10 с.л. захар; 1 буркан сладко по избор; 3 желатина; 1 буркан компот от кайсии; 1 шоколад за украса; Приготвяне: С миксер разбивате яйцата със захарта на пяна. Брашното прибавяте на етапи, като бъркате с шпатула. Печете в ринг със свалящо се дъно, като на дъното поставяте хартия за печене. Печете блата в умерена фурна. Преместете в подходяща чиния и поставяте стената на ринга. Смесвате киселото мляко, смлените бисквити, захарта, сладкото и плода на компота. Разбърквате добре и прибавяте желатина, който предварително сте разтворили в половин ч.ч. сок от компота. Отново разбърквате и сипвате сместа върху блата. Тортата престоява в хладилник, докато стегне желатинът, премахвате ринга и поръсвате с настърган шоколад.

Сладкиш Продукти: 200 г шоколад; 200 г масло; 5 яйца; 1 ч.ч. брашно; 1 ч.ч. захар; ванилия; Приготвяне: В дълбок съд на водна баня се разтапят шоколадът и маслото. След това сместта се сваля от котлона, добавя се захарта и се бърка до получаване на хомогенна смес. Оставя се да изстине и се добавят яйцата при непрекъснато бъркане. След това се добавят брашното и ванилията. Сместа се изсипва в тавичка и се изпича в загрята до 190 градуса фурна. Когато се изпече, се обръща, а по желание може да се украси или най-добре да се залее с шоколадов ганаш.

Орехови целувки Продукти: 2 белтъка; 100 г захар; 150 г орехи; За слепване: 100 г течен шоколад; ванилова захар; Приготвяне: Разбийте белтъците на сняг. Към тях на тънка струя прибавете двата вида захар. Разбийте добре до твърди връхчета. Към тях прибавете смлените орехи и внимателно разбъркайте с шпатула. Изсипете сместа в пош и шприцовайте сладките върху тава, застлана с хартия за печене. Печете на 160 градуса за около 1 час. Изключете фурната и оставете сладките вътре да изстинат. След като вече са се охладили, ги слепете две по две с течния шоколад. Бройката зависи от това колко големи ще направите сладките.

Бели трюфели Продукти: 25 г неосолено краве масло; 75 мл пълномаслена сметана; 225 г бял шоколад; 1 с.л. ликьор -  по избор; допълнително 100 г бял шоколад; Приготвяне: Маслото и сметаната се загряват на слаб огън, като се бърка непрекъснато. След като кипне, се оставя на огъня 1 минута. Отстранява се от огъня. Шоколадът се натрошава и се прибавя към крема. След като се стопи, се прибавя ликьорът. Сместа се изсипва в подходяща форма и се охлажда 2 часа. След като се втвърди достатъчно, се отчупват късчета, които се оформят като топчета. Охлаждат се още 30 минути. Допълнителният бял шоколад се разтопява и в него се потапят топките.

Понички Продукти: За тестото: около 500 г брашно; 1 водна чаша прясно мляко (200 - 220 мл); 100 г масло; 100 г пудра захар; 1 пакетче бакпулвер; 1 к.л. сол; 2 с.л олио; За пълнежа: 125 г бисквити орео; 1 пакетче крема сирене; 1 и 1/2 броя голям млечен шоколад; 1 брой голям бял шоколад; олио за пържене (около 1 с.л.); Приготвяне: В чопъра сложете бисквитите и ги смесете на ситно, отделете 2 с.л. от бисквитите настрана за поръсването, а към останалите смлени бисквити добавете крема сиренето и хубаво разбъркайте (с чопъра или с шпатула, за да се получи хомогенна смес. Получената смес от бисквитите и сиренето заедно с парченца шоколад ще се използват за пълнеж на поничките. Приготвяме си тестото като смесим сухите съставки (брашно, бакпулвер, сол, пудра захар), разбъркаме хубаво и след това прибавим и течните съставки (млякото, разтопено маслото и олиото (2с.л.). От получената смес оформяме меко и не залепващо по ръцете тесто. Откъсваме по малко от тестото, леко го оформяме и притискаме с длан и в центъра на тестото слагаме по малко от пълнежа и по едно парченце шоколад (на снимките е показано), хубаво завиваме и оформяме на топче. Така приготвяме и останалото тесто. В не много широка тенджера слагаме да се загрее силно олиото и след като е готово пускаме внимателно топченцата да се пържат. Често разбъркваме топчетата в тенджерата, защото са доста тежки и може да залепнат на дъното на тенджерата. След като получат приятна, леко тъмна коричка ги изваждаме от олиото и ги слагаме върху кухненска хартия да се попие излишната мазнина. Щом всички понички са готови в микровълнова или на водна баня разтопяваме по отделно белия и остатъка от млечния шоколад и с тях заливаме леко готовите понички. Като поничките с белия шоколад поръсваме с бисквитите, които отделихме по-рано, а поничките с млечния шоколад поръсваме с пудра захар.

Баклава Продукти:500 г тънки кори за баница; За сиропа: 300 г захар; 300 мл вода; 20 г ванилова захар; За пълнежа: течен шоколад - според нуждите; 400 г орехи - нарязани; За намазване: 200 г масло; За овалване: 300 г шоколад за готвене; 6 с.л. олио; Приготвяне: Първо пригответе сиропа, за да се охлади добре. Изсипете захарта в метална тенджерка, добавете водата и ваниловата захар, разбъркайте. Поставете на котлона и варете, докато получи необходимата плътност (трябва да е по-гъста). Свалете от котлона и оставете да се охлади добре. За рулата разтопете маслото. Вземете една кора, намажете я цялата с масло. Сложете друга кора и нея намажете цялата с масло. Сгънете с третата кора, но не я намазвайте цялата с масло, а намажете повече от половината кора и оставете частта, която е покрита с течния шоколад. Нанесете натрошени орехи върху течния шоколад и навийте рулата. Нарежете на малките баклавички с желаната дължина и ги подредете в намазана с масло тава. Повторете процедурата с останалия материал (ще получите още пет рулца). Подредете всички рулца върху хартия за печене и печете в добре загрята фурна на 180 градуса за 25 минути. Извадете готовите рула от фурната и ги потопете в студения сироп, когато са горещи, изцедете излишния сироп и ги оставете, да се охладят. Поставете шоколада за готвене в тенджера, добавете олиото и разтопете на пара. Навийте баклавата, подредете я върху хартия за печене и поръсете с накълцани орехи. Оставете шоколада да стегне добре.

Кифли Продукти: 1 кубче мая; 1 с.л. захар; 1 с.л. сол; 100 мл топла вода; към 1 с.л. брашно за получаване на кашичка; 250 мл топло прясно мляко; 250 мл топла вода; 150 мл олио; около 1,2–1,4 кг брашно; За пълнежа: към 300 г натурален или шоколадов кувертюр; към 120-130 г масло; Приготвяне: Първите 4 продукта се разбъркват в купа заедно с малко брашно, колкото да се получи кашица. Оставя се да втаса. Сипете кашицата в голяма купа с пресятото брашно и добавете топлото прясно мляко, водичка и олио. Замесете меко тесто и го оставете да почине. След това го разделете на 8 топки. Всяка топка разточвайте и разделете на 6-8 триъгълника (все едно режете голяма пица). Намажете триъгълниците с масло с четчица. В широкия край поръсете с настърган шоколад и завивайте на кифли, като внимателно притискате в краищата, за да не изтече шоколадът при печене. Подреждайте кифлите с шоколад в намазнена тава или застлана с хартия за печене. Добре е да се оставят да втасат, но докато ги приготвите те самите втасват. Намажете кифлите с яйце, разбито с малко вода и ги сложете да се пекат в умерено загряна фурна до готовност - за около 20 минути.