0

М агнитните бури до няколко години ще тормозят повече от една трета от човечеството, предвижда НАСА в серия сериозни научни доклади, а според последните проучвания паневритмията на Дънов е от най-успешните методи за противодействие на вредните им влияния.

Според американската космическа агенция в момента от магнитните бури са засегнати поне 20 процента от населението на Земята и тенденцията е към покачване. Само до няколко години това ще стане истинска епидемия и не би било чудно половината от хората на планетата ни да станат метеочувствителни – такива, които усещат по-зле влиянията на околната среда, в това число на магнитните бури, на климатични промени и т.н.

У нас системата на Дънов от години се смята за подходяща срещу магнитни бури.

 У нас системата на Дънов от години се смята за подходяща срещу магнитни бури.
ТЕЛЕГРАФ

В Щатите учени се опитват да намерят лек как по-малко хора да бъдат метеочувствителни. Прогнозите обаче не са толкова обнадеждаващи, за разлика от холивудските филми, където това се решава за няколко часа. Все повече специалисти се обръщат към източната медицина и практики като йога и китайска гимнастика. Някои дори смятат, че българската народна медицина също може да е подходяща за целта, както и практиките на Дънов, където тя е систематизирана в най-чистия си вид. Затова съветът е да погледнете какво и как е предписал Дънов и да го приложите - така ще имате повече шанс срещу вредното влияние на магнитните бури. Още повече че в голяма част от съветите му става въпрос за здравословен начин на живот, повече разходки сред природата, правилно дишане и положителен мироглед към света.

На 20 март се пада пролетното равноденствие, когато денят е равен на нощта, а точният час на настъпването му е 17,33. След това светлата част в денонощието започва да преобладава чак до 21 юни, когато е лятното слънцестоене и е най-дългият ден в годината, а след него светлото започва да се смалява. Паневритмията се изпълнява на открито, сред природата, рано сутрин – по време на изгрева и малко след това. Дънов е смятал, че тя тряубва да се играе от пролетното слънцестоене до есеното, коеито по традиция са 22 март и 22 септември съответно. Подреждането е в кръг или в по-сложни фигури. Участниците са по двойки и броят им е неограничен. Препоръчително е да са облечени в бели или светли дрехи. Музикантите и певците са в центъра на кръга. Включените музикални инструменти не са ограничени, но с предимство се използва цигулката. Движенията са плавни, с участието на всички части на тялото. Походката е специфична – кракът винаги докосва терена първо с пръстите. Дишането е естествено; има специално дихателно упражнение. Продължителността на паневритмията е общо около 70 минути или повече, а чистото време е около 60 минути. Спазен е принципът за постепенност. Постоянно се редуват моменти на ритмично съкращение и разхлабване на мускулатурата и така натоварването се понася по-лесно.

Слънцето е благодат и заплаха.

 Слънцето е благодат и заплаха.
НАСА

Паневритмията е система от гимнастически музикални упражнения, практикувани от Бялото братство – последователите на Петър Дънов. Създавана е от него постепенно, от 1927 г. нататък. Паневритмията има задълбочена философска основа и съчетава музика, движение, мисъл и слово в хармонично цяло.[1]:с. 47–50[2]:с. 198, 238 Насочена е към постигане на вътрешен баланс и хармонизация. Дънов поставя акцента на упражненията върху вземането и даването, като според привържениците на Бялото братство целта е да се създаде съзнателен обмен със силите на природата. Паневритмията се практикува както за физическо здраве, така и за духовно развитие. Паневритмията е съставена от три дяла, които се изпълняват един след друг: първи дял, наречен „28 упражнения“, втори дял – „Слънчеви лъчи“ и трети дял – „Пентаграм“. Трите дяла се състоят от различни упражнения и се характеризират с различни особености, начин на подреждане и движение на участниците, продължителност. Всяко едно упражнение има определена философска идея, изразена чрез неговата музика, движения, наименование и текст на песента. Всички упражнения, както и трите дяла, са подредени в смислова последователност, смята се, че представляват последователни моменти на индивидуалното и колективното развитие на човека. Паневритмията има различни нива – ментално (което е израз на идеите), акционално (свързано с ритъма и движението), музикално (с тоналността, музиката),  вербално (с текста на песните). Предварително се очакваше днес март да започне с мощна магнитна буря, но след това бе казано, че такава няма да има и тя ще е само магнитно смущение, което ще продължи чак до 4 март. Следващите дни са 10, 11, 19 март. След това магнитните бури намаляват.

Магнитните бури предизвикват главоболие и други страдания.

 Магнитните бури предизвикват главоболие и други страдания.
PEXELS

Учените казват, че Слънцето вече е започнало периодичната си фазата на изгасване и намаляване на енергията. Тя се наблюдава на близо всеки 400 години, а след това идва отново фаза на възраждане. Предишната е била през XVII век. Тогава на няколко пъти през лятото в големи части от Европа е валял сняг. Имало е и големи аномалии с изключително горещи летни месеци и с много сурови зимни. Отделно е имало масови нашествия на гризачи от изток, както и на мащабни холерни епидемии. Всичко това е продиктувано от разместването на полюсите на Слънцето. Те се движат бавно и на сравнително кратък (астрономически) период променят местата си. Сега идва точно такъв период, смятат климатолози. Преди 20 години магнитните бури са били много по-редки и по-слаби, а в момента се забелязва засилването им. Сега Слънцето все още не се е отклонило критично от нормата, но е намалило горивото си и затова има все по-силни и лоши магнитни бури, които се отразяват зле на метеочувствителните. Според астрономите в близките 5-10 години ще има влошаване на ситуацията. Някои обаче смятат, че това може да настъпи чак след 20 години. Климатолозите твърдят, че в обозримото бъдеще ни чакат по-сериозни катаклизми, като все по-обилни наводнения, все по-силни урагани. Промените на климата са глобални и затоплянето е само едната им част. В последните години няколко пъти валя сняг в Сахара. Там се очаква да има обаче и по-мащабно засушаване.

Климатолозите обаче казват, че все още не е настъпил апокалипсис. Смята се, че най-засегнати ще бъдат Западна Европа, Източна Азия, САЩ, Югоизточна Канада, Северно Мексико. Там са възможни тайфуни и наводнения, каквито досега не са регистрирани от науката. За териториите на България се смята, че няма да има прекалено драматични събития от климатична гледна точка, но това не означава, че съвсем ще ни подмине. Някои учени стигат дори до още по-смели теории, като свързват повишената магнитна активност на Слънцето със земните земетресения. Но и това не са доказани с факти предположения. Поне засега. Според най-разпространените теории температурите на двата полюса на планетата ни ще се затоплят. Ще има по-усилено топене на снеговете и вечните ледове, това ще доведе до повишаване на световния океан. Така застрашени стават страни като Нидерландия, големи територии във Великобритания, Нова Зеландия, туристически дестинации, като Мавриций, Малдивите и др.