В средата на календарната зима, както и месец и половина преди да започнат заговяванията за постите, топ тв кулинарят Ути Бъчваров предлага редица чудесни специалитети с български и международен привкус за стабилното зимно похапване. Отдавна е известно, че с мезетата на Ути на софрата човек може да заседне и дълго да разпива и похапва сладко-сладко. Ето няколко идеи по въпроса, а още на uti.bg и bnt.bg.
Свинско с карначета Продукти: 1 кг месо от свинска плешка; 700 г сурови карначета; 2-3 скилидки чесън; щипка кимион; на вкус черен пипер, червен пипер; щипка сол; Приготвяне: Разлистете свинското и след това го разчукайте през найлон до много тънко. Върху него сложете карначетата, поръсете с кимион, черен пипер, счукан чесън и сол и го навийте на руло. Овържете добре рулото с конец. Намазнете го отвсякъде със зехтин, намажете го с червен пипер и го печете на грил до готовност.
Домати с катък Продукти: 200 г цедено мляко; 1 печена чушка; 1 скилидка чесън; 100 г сирене; 2 домата; 1 ч.л. риган; маслини за украса; Приготвяне: Приготвяте катъка, като смесвате цеденото мляко, нарязаната на кубчета печена чушка, счукания чесън и натрошеното сирене. Доматите нарязвате на колелца и подреждате в голяма плитка чиния. Поръсвате с риган. С лъжица за сладолед гребвате от катъка и оформяте топки, които поставяте върху доматите. Украсявате с маслините и сервирате. Може и друг вариант за поднасяне – доматите нареждате в кръг, около ръба на чинията отвън навътре и в средата поставяте катъка, като правите една голяма топка.
Топеница със сухи чушки Продукти: 120 г сухи чушки; 1 глава червен лук; 80 г сини сливи; 1 с.л. олио; 1/4 ч.л. чубрица; 1/2 ч.л. захар; 1/3 ч.л. сол; Приготвяне: Подварете леко сухите чушки. Сложете ги в блендер. Добавете сини сливи, глава лук, олио, захар, малко от водата на чушките и смелете. Овкусете със сол и чубрица. Разбъркайте добре и сервирайте топеницата с топъл хляб.
Пиле с гъби и сметана Продукти: 500 г пилешко филе; 50 мл олио; 300 г гъби; 500 мл готварска сметана; 5-6 парчета топено сирене; 1 ч.л. горчица; 1 с.л. мед; 2 щипки сол; 1 щипка черен пипер; Приготвяне: Нарязвате пилешкото месо на лентички и запържвате в тиган с олио заедно с нарязаните на дебели полумесеци гъби и черния пипер. Задушавате за около 20 минути. Добавяте сметаната, солта, меда, горчицата и топеното сирене. Бъркате непрекъснато, докато топеното сирене се разтвори напълно. Сервирате, като в едната половина сипвате от гъбите със сметаната, а в другата половина гарнитура - картофено пюре или задушени зеленчуци (зелен фасул, грах, бейби морковчета, броколи и варени картофи). Може да ползвате готови миксове, които леко да се задушат в тиган с малко масло.
Мезета за вино Продукти: За мус от авокадо с пушена сьомга: 2 броя авокадо, добре узряло; 50 г пушена съомга; 1/2 пакетче крема сирене; 20 г майонеза; 1 ч.л. дижонска горчица; 1/2 връзка копър; 1 лимон; по желание чили сос; на вкус сол; За крем от печена тиква и горгонзола: 300 г тиква; 50-60 г горгонзола или друго синьо сирене; 2 с.л. гъсто кисело мляко; 50 г орехови ядки или тиквено семе; балсамова редукция; на вкус сол; Приготвяне: За муса издълбайте вътрешността на авокадото и я сложете в купа. Добавете крема сирене, майонеза, горчица и пасирайте. Настържете вътре лимонова кора и изстискайте лимонов сок. Подправете със сол на вкус и добавете наситнен копър. Разбъркайте. По желание можете да направите муса пикантен с малко лют сос. Разпределете готовия мус в малки чашки и отгоре сложете по едно малко парче пушена съомга. Украсете с копър и сервирайте. За крема запечете ореховите ядки на сух тиган. Ако вие печете тиквата, я намажете с балсамова редукция и я поръсете с малко захар, за да се карамелизира отгоре. В купа намачкайте вече опечената тиква с вилица заедно с натрошеното синьо сирене и дребните орехчета от тигана. По желание пасирайте. Добавете киселото мляко, подправете със сол, ако е необходимо, и разбъркайте. Разпределете крема от тиква в малки чашки, като във всяка сложете отгоре по една цяла орехова ядка, полейте леко с балсамова редукция и сервирайте.
Торта сарма Продукти: 7-8 листа кисело зеле; половин пушено пиле; 1 глава лук; 1 сурова наденица или суджук; 200 г ориз; 100 г стафиди; на вкус сол и пипер; За заливката: олио; 1-2 с.л. брашно; на вкус червен пипер; Приготвяне: Сварете бульон от пушените кокали от пилето. Бланширайте зелевите листа във вода, за да омекнат и да се обезсолят. В тиган с олио запържете лук и кайма, изстискана от наденица или суджук. Добавете наситнено пушено пилешко месо и малко стафиди. Добавете ориз. Овкусете със сол и пипер. Долейте бульон и оставете ориза да набъбне. В друг тиган сложете малко олио и поръсете с брашно. При непрекъснато бъркане добавете бульон и червен пипер, старайте се брашното да не остане на бучки. Навийте сармите, подредете ги в тава. Залейте със соса. Опаковайте тавата отгоре с алуминиево фолио и печете 1 час на 160 градуса.
Троянски кебап Продукти: 1 кг свинско месо от плешка; 50 г солена сланина; 4 глави лук; 2 стръка праз лук; 2 моркова; 1/2 глава целина; 2-3 скилидки чесън; 100 г сушени сини сливи; 100 мл сливова ракия; 2 сухи сладки или люти чушки; на вкус сол, черен пипер; Приготвяне: Нарежете лука на полумесеци. Посипете го със захар и го намачкайте. Сухите сливи накиснете в топла вода и една малка троянска сливова ракия. Нарежете сланината на ситно и я сложете в тиган да се позапържи заедно с малко олио, за да не прегаря. Към нея добавете лука и намалете котлона. Когато лукът е омекнал, добавете праза, нарязан на кръгчета. Настържете целината и морковите, добавете ги в тигана и оставете всичко да се позадуши. Накиснете сухите чушки във вряла вода и след това ги наситнете. Заедно със сините сливи ги добавете в тигана с лука. Нарежете свинското на кубчета. Подправете го със сол, черен пипер и олио и го изпържете в друг тиган. След това го сложете при лука, оставете да се позапържи още малко и да се обединят вкусовете, и сервирайте.