0

Обучават зайци зад волана  с алкохолни очила

Млади шофьори сложиха т.нар. алколохолни очила така, че да усетят негативното въздействие върху реакциите си, когато са пили. Други пък изпробваха координацията си  „наркотични“  очила. Тестът е част от обучението на млади шофьори на БЧК. Очилата симулират различни количества алкохол в кръвта. Те  дават усещането, че си под влиянието на алкохол или марихуана и демонстрират как се изменят реакциите на човек, когато е зад волана.

Съдът в Италия отхвърли референдум за евтаназията

Конституционният съд на Италия отхвърли провеждането на национален референдум за евтаназията. До казуса се стигна след , след като поддръжниците на този ход събраха над милион подписа в подкрепа, съобщи "Ройтерс". Предлаганите мерки имат за цел да отменят частично санкциите, наложени на онези, които помагат за самоубийството на пациенти с нелечими заболявания или страдащи от непоносима болка, но вече получили палиативни грижи. В изявление КС каза, че отмяната на наказанията няма да гарантира минималните конституционни стандарти, регулиращи защитата на човешкия живот, "особено за слабите и уязвимите".

Връзват бг авиолинейките с 10 диагностични центъра

Системата за спешна медицинска помощ по въздуха (HEMS) ще бъде свързана с проекта на Министерството на здравеопазването за изграждане на 10 високотехнологични мозъчно-съдови диагностични центрове в различни региони на страната. Целта е да обхващат цялото население. Това стана ясно вчера следа среща на президента Румен Радев министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев, заместник-министър Владимир Върбанов, генералният директор на Държавния авиационен оператор генерал-майор Златко Златев и Иван Господинов, директор на дирекция "Международни проекти и програми" в МЗ.

Зимбабве спира заплати на неваксинирани чиновници

Правителството в Зимбабве спре да изплаща заплатите на държавните служители, които не са ваксинирани срещу ковид-19. Това съобщиха Асошиейтед прес. Всички, които са си сложили ваксина трябва да работят от офиса. Това решение идва близо една година, в която служителите работеха от вкъщи. Мерките в южноафриканската държава бяха разхлабени наскоро, след като случаите на заразени с варианта Омикрон намаляха.

Медсестри и акушерки на стачка в Австралия

Хиляди медицински сестри и акушерки в най-населения щат на Австралия – Нов Южен Уелс, напуснаха работата си за първи път от близо десетилетие и започнаха 24-часова стачка. Това се случи след неуспешни преговори с правителството за намиране на решение по два възлови проблема – недостига на медицински персонал и увеличение на заплатите, предадоха информационните агенции. Те се противопоставиха решително на заповед, издадена в последния момент от щатската Комисия за индустриални отношения, с която им бе разпоредено да прекратят стачката, която според комисията може да застраши общественото здраве. Медицински сестри и акушерки се събраха пред сградата на местния парламент в Сидни с плакати, на които бе изписано: „Уморени, изтощени и прегорели сме“, „Имаме нужда от повече сестри сега“ и „Спрете да ни казвате, че трябва да се справяме“.