0

И ма няколко общи неща между молците и вампирите – и едните, и другите не обичат светлината и чистия въздух, а също така не влизат в дома на човека, ако не са поканени. Ако не обичате да изхвърляте дрехи и затваряте гардероба само с ритник, ако още съхранявате ръчно тъканите черги на баба си, които никога не сте постилали, но възнамерявате да предадете на внуците, вие сте идеалните домакини за неприятните насекоми.

Пеперудки - така ги нарича свекърва ми. Аз не мога да ги възприема така – пеперудите са красиви и се възхищавам на полета им, докато молците ги посрещам и изпращам с ръкопляскания. Ако останат между дланите ми, добре. Няма да ми липсват. Знам обаче, че унищожителната мисия е обречена на неуспех, ако се ограничи до преследването на хвъркатите гадове. Затова ще споделя с вас 10 начина да се отървете от тях, без да се налага да дишате доказано вредния не само за молците, но и за вас нафталин.

1. Лавандула – може би сте пробвали да държите саксия в стаята и сте наясно, че е шменти-капели, че държи молците вън. Ако са намерили начин да се настанят в скрина, долапа и гардероба, няма да се отървете така лесно. Трябва ви изсушен лавандулов цвят, който да поставите в платнена торбичка. Сложете такива торбички във всички мебели, където държите вкуснотии за молците. Другият вариант е да направите букети, които да провесите надолу с изсушения цвят.

2. Лавандулово масло. Молците са различни – някои предпочитат да правят дупки в дрехите, а други се хранят с жито, ориз, елда, качамак, овесени ядки, мюсли, храна за папагали, канарчета и др. За втория вид се препоръчва лавандулово масло. Изхвърлете всички отворени пакети и прогризани от молците найлонови пликове с все съдържанието им, за да не си хапнете ларви. След като сте премахнали вредителите или поне си мислите, че сте се справили с тях, избършете всички повърхности в шкафа с оцет. Навлажнете тампони за грим или капнете лавандулово масло върху парцалчета и ги разположете на различни места. С подобен ефект е и евкалиптовото масло.

3. Розов цвят – при него технологията е същата като с лавандулата, което в общи линии се повтаря с всички цветя, билки и подправки, които гонят молците. Може дори да си направите микс, който слагате по описания начин в торбички от плат. Подходящи са още розмарин, вратига, лимонена трева, карамфил, пелин или мента.

4. Цитрусови плодове – кората на лимона и портокала е противна за молеца, така че можете да сушите и слагате както в шкафа с хранителните продукти, така и в гардероба.

5. Здравец на перваза на прозореца – това, както сами разбирате, е алтернатива на лавандулата. При това по-евтина – достатъчно е да наскубете малко здравец пред блока и да го пренесете в саксията. Но ефектът е спорен, ако молците вече са се настанили трайно у вас и дори са се пристрастили към нафталина.

6. Ето го и него – добре познатия нафталин, с който много внуци свързват ваканциите при баба и дядо. Навремето го продаваха във вид на кристали и като че ли действаше по-ефективно. Сега се предлага предимно във вид на таблетки и молците не изглеждат особено притеснени от него.

7. Кедрово дърво – звучи екзотично, но може да го намерите в магазините във вид на кубчета и топки, които да разхвърляте в килера, шкафа, скрина и където още се сетите.

8. Дафинов лист – сложете сухи дафинови листа в торбички, помагат.

9. Сантолин - малък средиземноморски храст от семейство кипарисови, от който може да отрежете клонки, да ги изсушите и оформите като букетчета.

10. Фризер и сушилня – най-добре е да извадите всички дрехи, до които не сте се докосвали с години, черги, килими, носии и др. и да ги оставите да ги напече слънце. Когато ги връщате обратно, ги увийте добре в памучни чаршафи, които вече не употребявате дори да са излинели на места и прокъсани. Молците не обичат резките смени на температурата. Ако сложите любимия пуловер, по който сте забелязали дупки от тях във фризера за няколко минути или го пуснете в сушилнята, ще ги уморите.