0

Н а 1 ноември 1986 година в девненския завод за поливинилхлорид става много тежка авария, при която избухва пожар и в него загиват 22 души. Мнозина са обгазени, последствията са трайни и в материално отношение. Това се случва 6 месеца след избухването на АЕЦ „Чернобил“ в Украйна. Пресата в България и този път мълчи, като на следващия ден се отделя малко на трагедията, а за броя на загиналите и обгазените се съобщава много по-късно. Типичен за комунистическото управление подход.

Девненският завод по онова време е част от консорциума „Кронос Ричардсън“ със седалище във Великобритания – световноизвестен производител на арматурни конструкции и гранулирани материали за строителството и военната индустрия. Девня е на 30 км от Варна, а на следващата година лично директорът на световния гигант Филип Труман идва на посещение в морския град, за да уреди благотворителна футболна среща за подпомагане на пострадалите семейства срещу известен британски клуб.

И за радост на привържениците за приятелска среща е поканен не кой да е, а великият Нотингам Форест – шампион, двукратен носител на КЕШ и четирикратен носител на купата на страната. Градският комитет на партията и БФС приемат радушно предложението. Англичаните като джентълмени покриват разноските по пътуването си, а местните партийни функционери им устройват галавечер в популярния бар-ресторант „Кошарите“ в курорта Златни пясъци, известен с гозби от различни краища на страната и нестинарски танци.

Мачът се играе на стадион „Юрий Гагарин“ на 11 май 1987 година, а по решение на двата варненски клуба в сборния отбор на Варна намират място най-добрите играчи по равен брой. Селекцията е направена от двамата треньори на Черно море и Спартак Божил Колев и Иван Филипов. Капитан на тима е участвалият на Мондиал '86 ас на Спартак Живко Господинов, а в сборния отбор намират място и чудесни играчи като Милен Бакърджиев, Тодор Атанасов–Барона, Стефан Найденов–Доктора, Огнян Радев, Пламен Казаков, Янчо Богомилов, Румен Димов, Димитър Диев...

Въпреки че са минали седем години от спечелената шампионската титла на Европа, Форест в никакъв случай не е изгубил от блясъка си.

Тимът е сред доминиращите на Острова, а във Варна пристига с най–доброто. Водени са от вратаря Стив Сътън (носител на КЕШ с тима от 1980), националите Стюърт Пиърс-Психо, Найджл Клъф, Крис Феърклъф