0

С амолетите в периода на 1941-1944 г. са чувствителна тема. Тогава над София и други населени места у нас падат бомби. Нападенията на британските и американските ВВС по време на Втората световна война в този период са тема, която в наши дни се игнорира от някои партии и техните привърженици. Но днес няма да политизираме темата, защото ще летим на друго място, а навигатор е любимата женска писателка Даниел Стийл. Женска, точно така. Обръщам се към мъжете! Ако искате да проумеете поне малко от женската психология, четете Даниел Стийл. Така може да разберете защо плачем и се разчувстваме от маловажни според вас неща. Защо променяме настроението си толкова бързо и често. Защо изпадаме в кризи. Може да се опитате да ни разберете. За да ни харесвате още повече. Или пък обратното, но тогава си е за вас. А сега да си дойдем на думата. За всички почитателки на Даниел Стийл, сред които се нареждам и аз самата, е романът „Летящите ангели“ (издателство „Бард“).

Смелост и вярност, кураж и приятелство под разкъсваното от войната небе на Англия! Годината е 1941-ва, но не говорим за 4208 убити, починали от рани и безследно изчезнали и 4744-ма тежко ранени. Нито за 12 657 граждански обществени и жилищни сгради, унищожени напълно само в София. Сега сме свидетели на опустошителната атака над Пърл Харбър. Приятелките Одри и Лизи са съкрушени от загубата на човек, когото силно обичат. Двете талантливи момичета тъкмо са завършили сестринското училище и чувстват, че призванието им е да помагат на хората. Затова след скръбта идва решимостта им да помогнат с каквото могат, като се запишат като медицински сестри във военновъздушните сили. Изпращат ги да служат в Англия в отряд, който лети на опасни мисии до фронта, за да евакуира тежко ранени войници.

Одри и Лизи правят огромни жертви, за да спасяват човешки живот редом с изключителна група от сестри: Алекс, която копнее да направи света по-добър; Луиз, умна и способна, сблъскала се с расовите предразсъдъци на родния си Юг; Прю, със златно сърце, всеотдайна и родена да води, и Ема, чиято смелост и самоувереност я карат да рискува всичко заради пациентите си. Независимо че знаят, че няма да получат по-висок ранг, а усилията им ще бъдат нископлатени, „Летящите ангели“ дават всичко от себе си в борбата за свобода. Служат смело и неуморно като войниците на фронта и са обвързани завинаги от лоялността си една към друга.

Една завладяваща и вдъхновяваща история за смели жени, които будят възхищение.