0

К ралица Елизабет е известна със строгия си етикет по време на хранене. Естествено, това се очаква и от хората край нея. Докато церемониалните кралски обичаи са открити за обществеността, частните събития на кралското семейство са скрити от любопитни очи, но бивш служител на двореца разказва какво правило със сигурност прилагат представителите на кралското семейство.

На държавен прием през 1970 г.

 На държавен прием през 1970 г.

През дългите години на своето царуване Елизабет е гост на множество обеди и вечери в различни страни и е добре запозната с чуждите обичаи. Във Великобритания обаче етикетът повелява всеки, който седи на масата, да имитира действията на монарха. Първо, гостите нямат право да заемат местата си преди Нейно Величество. Те също не могат да започнат да ядат, докато кралицата не започне да яде, и трябва да свършат не по-късно от нея. По времето на кралица Виктория много придворни се оплаквали, че може да им бъде взета пълна купа супа, ако монархът реши спонтанно да премине към следващото ястие. Разбира се, Елизабет е много по-дипломатична, но иначе традицията не се е променила оттогава.

По време на визита в Мароко, 27 октомври 1980 г.

 По време на визита в Мароко, 27 октомври 1980 г.

Гафове

Грешки правят не само обикновени хора, които не са свикнали с протокола, но и особите със синя кръв. Бившият кралски иконом Пол Бъръл сподели преди време за The Guardian как един от принцовете веднъж нарушил етикета. „Бяхме на кралската яхта „Британия“ на Нейно Величество (Royal Yacht Britannia е в експлоатация от 1954 до 1997 г. - бел. авт.). Намирахме се в южната част на Тихия океан, а кралицата беше домакин на вечеря. Десертът беше сервиран. Принцът забрави да погледне какво прави кралицата. Вместо това сложи гроздето в купата за измиване на ръцете, добави малко череши, а след това, когато донесоха и сметана и захар, сложи и тях, като по този начин си забърка някаква плодова супа. Стоях зад кралицата в ужас“, признава Пол. Той продължава: „Принцът се канеше да вдигне купата към устата си, за да изпие съдържанието й, но в този момент погледна кралицата и осъзна, че е направил ужасна грешка“.

Продължението на историята на Бъръл потвърждава прочутото чувство за такт на Нейно Величество: „Не искайки да го накара да се чувства неудобно, тя взе чашата за миене на пръсти и отпи от нея.“

Кралицата на чаено парти с пенсионери, 14 май 2002 г.

 Кралицата на чаено парти с пенсионери, 14 май 2002 г.

Гагарин

Има и любопитен случай, когато кралицата е била домакин на Юрий Гагарин. Съветският космонавт не бил запознат с тънкостите на придворния етикет и се поколебал, когато видял голям брой прибори на масата. Когато грабнал лъжицата, Елизабет обявила на останалите гости: „Господа, нека ядем по начина на Гагарин“. А след това извадила резена лимон от чая и го изяла, както направил нейният почетен гост.

Според бившия кралски готвач Дарън Макгрейди Елизабет „въобще не е кулинарка“, докато покойният принц Филип „живеел, за да яде“. Според него кралицата получава седмично меню за разглеждане и понякога прави корекции в него. „Понякога тя зачеркваше всичко и добавяше нещо друго, например за обяд с принц Андрю тя поиска любимия му десерт - крем брюле с портокали от Сандрингам“, разказва Дарън пред списание Hello, отбелязвайки, че кралицата е голяма любителка на сладкото. „Тя е абсолютен шокохолик. Всичко шоколадово, което включим в менюто, го одобрява, особено „перфектната шоколадова торта“.