0

П андемия, болести, смърт, войни, скъпотия - всеки ден има някакъв повод за притеснения. Д-р Огнян Димов, изтъкнат психоаналитик и автор на книгата „Агресията в семейството“, разглежда тревожността в ежедневието ни и посочва начини как да се справим с нея.

Темата за тревожността придобива особена актуалност във времената на глобална несигурност, в които живеем, и се превръща в една от главните причини да чувстваме, че губим контрол над нашето ежедневие и мисли, обобщават издателите от „Сиела“.

Как да се справяме с болката и страховете си? Къде да търсим стабилност в един свят, изпълнен със съмнения, пандемии, лични несгоди и загуби?


Книгата „Тревожността - причини, смисъл, разрешаване“ от д-р Огнян Димов не дава само диагнозата, но и варианти как да преминем през всички изпитания, които предизвикват стрес у нас. С помощта на дългогодишната си практика и редица примери от реалния живот д-р Димов разкрива, че макар и породени от конкретен страх или притеснение, безпокойството и тревожността във всеки един от нас често се дължат на причини, които водят началото си още от нашето детство. Отключените в настоящето тревожни състояния пък често могат да бъдат резултат от всички видими и невидими травматични преживявания, през които човек е минал.

В тази книга читателите ще открият безценни примери, свързани с различните измерения на тревожността - тази, която родителите изпитват преди и след раждането на детето им, тревожността по време на пубертета и как се изменя тя, когато навлезем в по-осъзнатия период на нашия живот.

На достъпен и разбираем език специализиралият във Франция психоаналитик успява да покаже на читателите, че в това да си тревожен и уплашен, няма нищо страшно, а напротив - това са нормални човешки емоции, които можем да се научим да контролираме.

Този кратък пътеводител има за цел да ни даде нужните умения и инструменти, с които да излезем от омагьосаната спирала на безпомощност, депресия и страх от бъдещи събития и да предприемем стъпка напред към по-щастлив живот и осъзнатост в действията и емоциите си. Защото здравето е „непрекъснат процес на развитие“ и от нас зависи да предизвикаме своята личностна промяна.

Д-р Огнян Димов завършва с отличие СУ „Св. Климент Охридски“, след което през 1999 г. защитава докторска степен по философия и психология. В началото на века се отправя към Франция, за да учи и практикува професията, която счита за свое призвание - психоанализата. До 2010 г. прави втори докторат по психология, философия и теология в един от най-големите изследователски центрове по хуманитаристика в света, след което завършва и специална докторска степен по психоанализа в Париж. Работил е в една от централните парижки клиники като клиничен психолог и психоаналитик. Член е на Европейската асоциация по психоанализа. От 12 години прилага своите богати познания в България, а през 2020 г. излезе и първата му книга: „Агресията в семейството: Пътища за преодоляване“.