0

М ного писатели са намирали вдъхновение в темата за „Титаник“. От документални разкази до трогателни истории за любов и раздели – интерпретациите са толкова много, че трябва нещо изключително да се случи, за да провокира интерес. На книжния пазар романтичен повей носи „Втората госпожа Астор“ на Шана Абе (издателство „Бард“).

Мадлин Талмидж Форс е само на седемнайсет, когато привлича вниманието на ексцентричния Джон Джейкъб Астор, по-известен като Джак. Тя е красива, интелигентна, богата, но семейство Астор са кралете на нюйоркското общество. Майката на Джак е била небезизвестната госпожа Астор, американска кралска особа, светска личност, от която всички са се страхували.

Джак е пленителен – герой от Испанско-американската война, изобретател и умел бизнесмен. Макар разликата между тях да е двайсет и девет години и скандалът от скорошния развод на Джак да не е отшумял, Мадлин се влюбва в него и се превръща в любимата мишена на пресата.

По време на дългия им меден месец в Египет новобрачната двойка най-сетне намира спокойствие от фотографи и журналисти. Мадлин се чувства истински жива за пръв път – и с радост открива, че е бременна. Двойката решава да се завърне у дома през пролетта на 1912 г. на борда на великолепен, чисто нов презокеански лайнер. Когато на 14 април корабът се удря в айсберг, няма паника. Никой не помисля, че свръхмодерният „Титаник“ може да потъне. Когато Джак помага на Мадлин да се качи в лодка, той я уверява, че в най-скоро време ще се видят в Ню Йорк

Четири месеца по-късно, в къщата на семейство Астор на Пето авеню, Мадлин ражда сина им. След нещастието тя вече е омилостивила пресата и е спечелила статут на добродетелна, трагична героиня. Но сега пред Мадлин стои важно решение: дали да приеме отредената й роля, или да си проправи свой собствен забележителен път.

Роман за скандалния годеж и катастрофалния меден месец на борда на „Титаник“ на най-прочутата светска двойка на своето време – Джак Астор и Мадлин Форс.

Шана Абе е родена в Тексас. Тя прекарва голяма част от детството си в Колорадо, с кратък престой в Мексико като студентка по обмен, а на седемнадесет години вече е модел в Япония. Още в детските си години Абе започва да пише нещо, което тя нарича "най-глупавия любовен роман на всички времена". Нейното писане се фокусира върху романтиката, тъй като това са книгите, които предпочита да чете.