0

И заура е легенда. В годините, в които сериалът се излъчваше у нас, улиците опустяваха. И такава е ситуацията в над 80 страни. В сериала главната роля е поверена на наивно момиче, което кокори очи и кара с добротата си мъже по всички краища на света да мечтаят да я поробят. Но актрисата Луселия Сантос, изиграла непокварената Изаура, порасна и стана разкрепостена. На 60 и кусур години тя се снима по жартиери, позира с чорлава прическа и безумен поглед в различни инициативи за спасяване на природата и света, проповядва будизъм и вече над 20 години е вегетарианка (което обяснява много неща!).

През 1976, когато вървят снимките, тя се изчервява при всяка поява на злодея Леонсио. Казват, че изобщо не преигравала – тогава тя нямала никакъв опит с мъжете.

Рубенс де Фалко изобщо не бил впечатлен от нея: „Беше дребна като врабче, плоска и кльощава. За да може да го стигне, трябвало да се катери на 12-сантиметрови токчета, а за да оформят фигурата й, пристягали гръдния й кош с корсет.

Почитатели

И до днес Луселия получава писма от екзалтирани фенове, които я помнят като робинята Изаура. След премиерата на сериала в Куба получила писмо даже от Фидел Кастро. Имало също и упреци. Когато се появила в разголена фотосесия като амазонка, я засипали с критики – феновете не можели да възприемат добрата Изаура като порнозвезда. А в годините тя продължи със смелите експерименти.

Луселия Сантос е родена в работническо семейство на 20 май 1957 г. в малкия индустриален град Санта Терезиня. Актрисата има брат Маурилио и сестра Кристина, която също стана художничка. Луселия от деветгодишна мечтае да стане творческа личност. Тя е особено впечатлена, когато отива на театър със съучениците си и вижда артистите на сцената. Но родителите й отначало не са съгласни да практикува такава професия.

На 14-годишна възраст Сантос дебютира в детска продукция, базирана на сюжета на Дон Кихот. И въпреки забраните на родителите си, след училище младата Луселия започва да посещава театрални курсове в Сао Пауло, които по-късно завършва.

Първата и главна роля в сериала „Робинята Изаура“ донася на 18-годишната Луселия световна слава. Сантос си спомня с любов за снимките на сензационния сериал. Работата по проекта обаче не била лесна: снимачният процес се провеждал в стара селска ферма, където целият екип работел по 16 часа под палещото слънце. „Да, дадохме най-доброто от себе си, но беше невероятно интересно. Особено за мен, защото това беше първото ми кино изживяване “, казва актрисата в интервю. А родителите й, които се притеснявали какво ще кажат хората, когато научат, че дъщеря им е станала актриса, променили становището си и много се радвали на нейната популярност. „Неочакваният ми успех за тях беше истинско щастие. Изведнъж станах звезда в очите им. За мен също беше странно, изведнъж да се събудя като филмова звезда“, казва Луселия.

Тя участва в повече от 50 други филма, но никой не я разпознава в ролите й в тях.

Семейство

Луселия Сантос се има за сексбомба и се радва на комплиментите, които получава. На върха на славата си през 1975 г. актрисата се омъжва за диригента Джон Нешлинг. На 28 юни 1982 г. Се ражда синът им Педро. Бракът просъществува 12 години, но след това чувствата избледняват и двамата се разделят. Запазват приятелските си отношения в името на сина си.

След първия неуспешен брак Луселия така и не повтаря. Въпреки че е имала не малко връзки, те всички са краткотрайни. Според актрисата съвместният живот изисква търпение, каквото тя няма. Сантос освен това подчертава, че иска да бъде независима жена до края на дните си, а това е невъзможно в брака.

Луселия се гордее със сина си Педро, който решава да тръгне по нейните артистични стъпки. Той е щастливо женен за актрисата Виктория Фрейт, имат дъщеря, родена през 2017 г., а баба Изаура много обича да прекарва свободното си време с нея. Тя нарича Педро „главния мъж в живота си”.

През 2019 г. се премества в Португалия за постоянно, защото не била съгласна с политиката на бразилското правителство, която определя като фашистка. „Държава под военни ботуши! Трудно е да се обясни. Но всяка сутрин се събуждаш като след кошмар, въпреки че всъщност живеем в този кошмар. Всеки ден новините стават все по-лоши и по-лоши “, казва актрисата в интервю.

След развода започва да се занимава с йога, проповядва будизъм и не яде животински продукти. Бяга за здраве и практикува тибетска медицина, а будизмът й помагал да свикне с темата за смъртта. Все по-рядко приема да се снима във филми, въпреки че имало доста прилични оферти. За разлика от неприличните снимки, които с удоволствие споделя. Иначе вместо да се мъчи на снимачната площадка, предпочита да се занимава с обществени каузи и да спасява света.

Що се отнася до остаряването и краят на човешката обвивка, тя смята, че това е естествен процес, от който никой не трябва да се страхува.