0

С у Джок масажът стимулира собствения оздравителен потенциал на организма и се счита за едно от най-големите открития на ХХ век. Името на масажа произлиза от думите Су - в превод длан или ръка и Джок - стъпало или крак.

Както знаем, дланите и стъпалата са богати на рефлексогенни точки и те притежават биологично активни зони. По тях се концентрират нервни окончания, които са свързани с нервите, които реализират инервацията на различните органи в човешкото тяло. През тялото минават енергийни меридиани, които започват и свършват в биологично активните точки, разположени по дланите и ходилата. За тази чудодейна терапия разговаряме днес със Златка Борисова. Тя е завършила Медицинския институт "Йорданка Филаретова" в София през 1989 г. със специалност медицински лаборант за клинична лаборатория, микробиология, хистология и паразитология. Завършила е курсове по Корейска Су Джок терапия през 2018 г. в ЦЗО "Едикта". Автор е на книгата "Седем - числото на сътворението" и стихосбирката "Има едно време..."

И така, питам Златка Борисова какви са основните ползи от Су Джок процедурите. „Бих подчертала, че Су Джок процедурите, прилагани в различните им форми според сезона и здравословните проблеми, са далеч по-ефективни от популярния точков масаж в класическата източна медицина”, казва ми тя.

Характерното за този масаж е, че упражненията могат да се практикуват от всеки човек, дори той да няма медицинско образование. Су Джок терапията е създадена през 1980 г. от корейския професор Парк Чже Ву. Той открил, че някои точки от дланите и стъпалата на човек имат връзка с определени органи. Чрез прилагане на леко напрежение и на масаж върху тези точки, той успял да излекува много пациенти от различни остри и хронични заболявания. Освен стандартния масаж професор Парк измислил и модификации на терапията, като върху точките прилагал масажи със семена, различни цветове, кристали и мокси. В днешно време популярната част от Су Джок терапията включва единствено масажите, защото хората бързо, лесно и самостоятелно могат да я прилагат, и то навсякъде, където се намират, споделя Златка Борисова.

Със Су Джок терапия можем да облекчим всякаква болка и да се справим сами с различни здравословни проблеми, разбирам още от разговора ни. Терапията помага при главоболие, бронхит, бронхиална астма, дуоденална язва, гастрит, мигрена, световъртеж, както и при психични разстройства - паник атаки, депресия, гняв и различни страхове. Су Джок влияе благоприятно и при диабетици, като спомага за намаляването на нивата на кръвната захар. Терапията може да бъде средство за самопомощ при първи симптоми на вирусна инфекция, кашлица, мигрена, болки в корема, гръбнака и ставите. При това лечебният ефект обикновено е бърз и се проявява още при първата процедура. А най-големият плюс на Су Джок според Златка Борисова е, че той няма странични ефекти и че чрез него не можете да си навредите.

Според Су Джок върху дланите и стъпалата ни се намират точки, които са отговорни за функциониране на всички органи в тялото ни. При възникване на патологичен процес в някой орган импулсите, които преминават по свързващия ги меридиан с точки по дланите или ходилата, се заключват и при натиск в съответните рефлексогенни точки се усеща болка. Прилагането на масажни движения в тези биологично активни точки стимулира възстановителния процес в съответния орган. Освен това наличието на по-болезнени зони по дланите или ходилата, дори и при лек натиск, помага за по-лесното откриване на търсените точки.

Знам, че понякога се ползват не само пръстите на терапевта, но и помощни средства. Питам Златка Борисова какви са те. Когато обичайният масаж с натиск на върха на пръстите, не дава достатъчен ефект, се пристъпва към масажи със зърна от елда, черен пипер или други зърна с подобна структура, мъниста и други помощни средства, разказва ми тя. Един от начините за установяване на ефект от масажите е постепенното намаляване на болката при приложението на сходен по сила натиск в съответните точки, които отговарят за увредения орган. “Трябва да знаете, че семената са източник на живот. Чрез тях се създава напрежение върху определените точки на дланите и стъпалата. По този начин семената отнемат болестта и облекчават болките. Кръглите семена като грах и черен пипер се използват при проблеми с очите, коленете, при главоболие, болки в гърба и ставите. Любопитен факт е, че след лечение със семената същите променят своята форма и структура – те потъмняват или стават трошливи. Според Су Джок това означава, че семето е успяло да извлече болестта на човека и да отнеме болката му”, споделя специалистката.

Интересувам се какви биологично активни точки имаме по дланите и по ходилата. Обяснението е следното: „Точките по палеца отговарят за областта на шията и главата, тези по показалеца и по кутрето отговарят за горните крайници, а точките по средния и по безименния пръст имат връзка с долните крайници. По дланта на ръцете и в основата на ходилата са позиционирани точките, които отговарят за нормалното функциониране на вътрешните органи. На тези биологично активни точки се въздейства чрез игли, мокса, магнити и различни семена”.

Любопитно е може ли чрез Су Джок терапия да се откаже тютюнопушене. Отговорът е положителен. „Необходимо е да се масажира първата фаланга на малкия пръст на лявата и дясната ръка, което скоро ще предизвика намаляване на желанието за пушене на цигари и за употреба на алкохол. Виждате, че един прост масаж може да ви избави от зависимости, и то без лекарства”, пояснява Златка Борисова.

Ефект от процедурите:

увеличават жизнения тонус и работоспособността;

подобряват паметта и концентрацията;

повлияват успешно упорити хронични заболявания;

подобряват общото здраве на човека;

премахват болките и схващанията в тялото и ставите;

осъществяват превенцията срещу болестите, причинени от заседналия начин на живот, неправилното хранене и неспособността на човека да се справя със стреса, на който е подложен.