0

В секи знае какво се случва, ако изстържете загорялата тенджера с тел – с времето драскотините стават незаличими и в крайна сметка кухненският съд отива на боклука. За да не се стигне дотам, вземете мерки овреме. Например, като почиствате загорялата тенджера с оцет. Кипвате течността с малко сол и отстранявате залепналите по дъното и стените остатъци от храна.

Домакинската тел има още недостатъци и главният от тях е, че ноктите ви отиват на кино, ако не ползвате ръкавици. Освен това телената гъба унищожава тефлоновото покритие.

2-3 лъжички сол и два пръста вода също правят чудеса – сложете тази смес в тенджерата и изчакайте половин час. След това изтъркайте дъното на съда внимателно.

Ако не бързате да използвате загорелия съд за следващо готвене веднага, оставете го за няколко часа или за една нощ в мивката, напълнен с гореща вода. Не пречи и ако капнете в нея препарат за миене на силно замърсени повърхности, но не забравяйте да изплакнете обилно.

Содата бикарбонат също превръща загорялата тенджера в нова. Разтваряте чаена лъжичка в половин литър вода, кипвате и оставяте малко да престои. После почиствате. Някои ползват със същата цел безалкохолно, то има ефекта на содата.