0

У бийството на прочутия магистрален бандит Ивайло Петров Рангелов – Джинката в столичния квартал „Люлин“ остава неразкрито вече 17 години. Кримигероят може би нямаше да се прочуе чак толкова, ако не беше успял да обере тогавашния македонски премиер Любчо Георгиевски.

Това се случва през 2002 г., или три години преди Джинката да бъде прострелян от пред блок 984 в „Люлин“ от преминаващ автомобил. Джинката е стар познайник на полицията и има серия висящи дела за въоръжени грабежи, обири, изнасилвания, рекет и търговия с дрога.

Бандата

Името му нашумява три години по-рано, когато МВР обявява, че е разбило една от най-мощните магистрални банди в България. Според полицейските статистики от края на 2000 г. до началото на 2002 г. на главен път Е-79 между София и Кулата са извършени десетина магистрални грабежа, предимно над чужденци. Сред потърпевшите са много гърци, има литовци, поляци, германци и словаци. Най-известната жертва на бандата на Динката е Илия Камчев - близък приятел на бившия македонски премиер Любчо Георгиевски. От него са задигнати 60 000 лв., предназначени за операция на майката на Георгиевски в столична клиника. Последния си удар бандата на Джинката извършва на 6 януари 2002 година. Малко след дупнишкото село Усойка луксозният „Мерцедес CLK“ на гръцкото семейство на 40-годишния Диогенис Николаос, в който пътува 36-годишната му съпругата Димитро Леута, е блъснат от черно БМВ 318i, от което слизат четирима маскирани мъже. С насочени пистолети разбойниците измъкват гърците от колата им и прибират 40 000 драхми, 750 долара, половин килограм златни накити, два мобилни телефона и личните документи.

Грабежи

На около двайсетина километра от мястото на грабежа - до пернишкото село Делян, жертвите са захвърлени полуголи край шосето, а мутрите изчезват с двете коли в неизвестна посока. В онзи момент с разбиването на бандата се заема лично тогавашният главен секретар на МВР Бойко Борисов. Той прави в Дупница свой оперативен център, а по главния път за Гърция буквално почернява от полиция. Униформените са на всеки метър, проверяват всички преминаващи коли, обикалят и черни пътища из околните села. Още на следващия ден по случая е образувано следствено дело, а над 100 служители на МВР започват арести и масирано претърсване на автокъщи, автоморги и гаражи. Пръв зад решетките попада 28-годишният тогава софиянец Сергей Георгиев - Руския, който през 1995 г. вече е осъждан за грабеж и е излежал присъдата си в общежитието в Казичене. На 7 януари 2002 г. той е арестуван на излизане от столичния кинокомплекс „Мултиплекс“ заедно с 19-годишната си приятелка Антоанета Николова. Тя е студентка по право, а в дамската й чантичка полицаите откриват 10 000 марки и четири мобилни телефона.

Арести

Същия ден, но няколко часа по-късно, е арестуван още един член на бандата - Велизар Янакиев от Кюстендил, тогава 24-годишен. Разследващи случая твърдят, че двамата пропяват. Така месец по-късно, през февруари 2002 г. в полицейския арест в Тетевен попада Ивайло Рангелов – Джинката. Точно по това време стана ясно, че бандата на Джинката е влязла в полезрението на полицията още в края на октомври 2001 г., когато на КГПП Капитан Андреево на път за Турция е задържан бившият столичен полицай Иво Ивков. Той управлява „Ауди А6“, откраднато на 25 септември 2001 г. през нощта от гръцките граждани Виетод Анастасиос и Ахилеос Николакис. Почеркът е познат: колата на двамата гърци е засечена от автомобила на бандитите, а жертвите са съблечени и прекарват нощта завързани за две дървета край Бобошево. В сметката на магистралните бандити е записан и ударът срещу двама германски граждани. В началото на септември 2001 г. техният мерцедес е засечен от две тъмни возила до Рилския манастир, а клетниците, след като се разделят с парите, документите и колата си, са захвърлени полуголи до главен път Е-79.

Ханче

Разследването установява, че малко преди да бъдат атакувани, абсолютно всички жертви на магистралните обирджии са спирали на ханчето в Старо село, за да уточнят дали се движат в правилната посока и да попитат кой е най-краткият път до Кулата. Предполага се, че някой от персонала на крайпътната кръчма е бил уше на бандитите, но това така й не се разкрива докрай. Слух отвежда разследващите до една от сервитьорките, която към онзи момент била гадже на легендарния кримигерой Янко Ваташки – Лудия от радомирското село Друган. Любопитна подробност е, че в началото на 2002 г., когато Ивайло Рангелов-Джинката е арестуван, той дава личния си мерцедес на Лудия да му го пази. Колата е регистрирана на името на майката на Джинката. Полицията разбира, че двамата са авери на 26 юли 2002 г., когато арестуват Янко Лудия по сигнал за отвличане, побой и искане на откуп от 20 000 долара. Част от групата на Джинката е и друг негов близък авер – Йордан Гиздов – Данчо Малкия, който е бил гард на Кръстника на българската мафия Иво Карамански. Именно заради него и неговия съратник Цветан Божков избухна гангстерската война между борци и каратисти след кървава престрелка на 11 януари 1994 г. в столичния квартал "Дружба". На 7 ноември 2003 г. Данчо Малкия напомня за себе си с активното си участие в масовия бой между сикаджиите на братята Маргини и гардовете на Косьо Самоковеца и Тони Клюна в столичната дискотека „Ескейп“. Джинката също е замесен в брутални дела. През 1998 г. той е част от групата, замесена в бруталното мъчение над семейство Анчови в софийското село Чепинци. Убийството му на 11 май 2005 г. прекратява разследването срещу него по този случай.

Втора стрелба стряска „Люлин“ същия ден

Покушението срещу Джинката става около 11.10 ч. пред блок 984 в „Люлин“. Няколко часа по-рано в същия столичен квартал отново има стрелба. Тя е по апартамент на първия етаж в блок 638. Домът е собственост на 26-годишната тогава Веселина Игова, ключова свидетелка по дело за измама срещу разстреляния години по-късно скандален радиоводещ Боби Цанков.

По остъкления балкон са били произведени четири изстрела. Игова обаче твърди, че не ги е чула. Цанков тогава, разбира се, отрича да има нещо общо със стрелбата. Факт обаче е, че впоследствие свидетелката забравя съществени детайли и показанията й не издържат в съда. От МВР твърдят, че е възможна връзка между двата случая, тъй като имало оперативни данни за близост между радиоводещия и членове на магистралната банда на Джинката. Тази версия обаче така и не се потвърждава във времето.