0

П ътни строители излизат на втори национален протест днес, като отново ще блокират ключови шосета в страната. В столицата пътищарите започнаха да се събират на жълтите павета пред Народното събрание в 9.00 часа. Те искат незабавно изплащане на изработените от тях пари от държавата. Докато строителите протестират, народните представители пък ще обсъждат отпускането на средствата. Идеята е първо да се изплати половината от сумата, а останалата част след проверка. 

Докато траеше митинга пред Народното събрание до протестиращите достигна информация, че е имало предложение гласуването по точка 1, която касае плащанията, да бъде отложено за утре, но то не е било прието.

„Отново сме тук, за да защитим нашите интереси и интересите на нашите съграждани, които искат да пътуват по сигурни и безопасни пътища. Ние сме тук да подкрепим народните представители да изпълнят своя държавнически дълг“, каза един от протестиращите.

"От три месеца само аванси получаваме. Няма заплати, как да работим. Има много освободени хора. Няма пари, не се издържа това. Опитва се с последни сили. А имаме и много пари да взимаме. То вече нито да напускаш, нито..“, коментира негов колега.

"В момента се изхранваме със заплатата на жената. Жена ми не работи ли, не можем да се изхранваме. Има с месеци назад да взимаме", заяви друг друг.

Малко след 9.40 часа те започнаха да изваждат товарни автомобили на жълтите павета и блокираха движението по бул. "Цар Освободител" и централната част на столицата. 

Протестът беше подкрепен от двата най-големи синдиката у нас - КТ "Подкрепа" и КНСБ, браншовата организация на автоинструкторите и други. Малко след 10 часа протестиращите се отправиха на шествие до Министерския съвет.

Пътищарите отново на протест, изкараха камиони на жълтите павета
протест пътищари протест пътищари протест пътищари
27