0

П ротестиращи служители на градския транспорт блокираха кръговото движение на площад "Лъвов мост" в София. От там тръгна и единият лъч на шествието към Министерството на финансите, а след това и  към Министерския съве с настояване за спешна актуализация на държавния бюджет заради скока в цените

ГОЛЕМИЯТ ПРОТЕСТ В СОФИЯ
protest п п
14

Блокирани бяха и площад "Сточна гара", както и "Петте кьошета". Към 10 часа трите лъча се събраха на метри от Министерството на финансите. Представители на двата транспортни синдиката предадоха протестната си декларация, а след това се отправиха към МС.

“Тук сме, за да кажем, че освен за нашите заплати, ние трябва да се погрижим за нашите работни места. Защото всяко намаляване на пробега на което и да е от общинските дружества ще доведе до загуба на работни места. Ще доведе и до нарушаване на транспортната услуга на гражданите“, заяви Екатерина Йорданова от Съюза на транспортните синдикати в България към КНСБ.

Тя допълни, че протестиращите не искат нищо чуждо. Йорданова поясни, че Европейската комисия е приела, че обществения транспорт е грижа и на държавата, освен на общините.

"Искаме други числа в актуализацията на бюджета. 55 милиона за София не са достатъчни, 55 милиона за цялата страна не са достатъчни", коментира Йорданова. 

В 8.30 часа в района на парк Врана се разположиха автобуси и камиони. Такива имаше и на входа на София откъм магистрала "Люлин" и на "Ботевградско шосе". 

Първи недоволството си изразиха служителите на градския транспорт. Те настояват за спешна актуализация на държавния бюджет заради скока в цените.По обед на жълтите павета пристигнаха и протестиращите превозвачи. Магдалена Милтенова от Конфедерацяита на автобусните превозвачи заяви, че закъснението е породено от факта, че камиони и автобусиса били спирани в различни части на страната - Ихтиман, Драгичево, "Витиня" и други. 

"Ние искаме елементарни неща. Искаме нормална транспортна услуга за малките населени места. Искаме намаление на цените на горивата. Искаме антикризисна мярка за тол системата. Това са неща, които могат да се случат за един ден, ако има политическа воля. Целта на правителството беше да провали протеста ни днес, но те няма да успеят. Може да ни спрат в София, но София не е България", заяви Милтенова и допълни, че представителите на бранша изпълняват поетите ангажименти към правителството, но от кабинета не изпълняват своите. 

"Искаме четири основни неща - намаляване на акцизите на горивата, Европейската комисия е разрешила то да бъде до 50 процента и махане на биодобавката. Това ще доведе до 50% по-евтини горива за всеки българин. Ние искаме по-евтини горива за всички. Така един килограм хляб ще струва с 50 стотинки по-евтино", обясни Христо Радков. 

След това протестиращите отидоха пред Министерството на транспорта и поискаха среща с министър Николай Събев. Това обаче не се случи и започнаха да скандират "Оставка"..Магдалена Милтенова поясни, че за първи пра  Въпреки дъжда те продължиха шествието си към сборните пунктове. 

Ерол Емилов

Ерол Емилов

Ерол Емилов

Ерол Емилов

Ерол Емилов