0

П олицаи и надзиратели излязоха на протест пред Министерството на финансите. Очаква се униформените да опънат и палатки пред ведомството, където вече е вдигната една шатра.

Инициативата е на синдикалните организации на служителите на МВР и на затворите в България.

Те настояват за увеличение на основните възнаграждения с 25% и стартиране на реална и цялостна промяна в Министерството на вътрешните работи и специализираните дирекции в правосъдното министерство.

Полицаите се заканиха, че в протестния лагер ще има денонощно хора.

Председателят на СФСМВР Валентин Попов обяви, че диалог с вътрешния министър Бойко Рашков и премиера Кирил Петков има, но резултат от него не.

„До изграждането на палатков лагер се стигна, след като досегашните форми на протест не дадоха никакъв резултат. Искаме увеличение на основните възнаграждения в системата на МВР и специализираните дирекции на Министерството на правосъдието и реална реформа в сектор „Сигурност“. Ние сме наясно, че това, което искаме, не може да стане от днес за утре. Но не смятаме да оставим нещата висящи", обясни той.

Малко след началото на протеста при полицаите и надзирателите слезе министърът на правосъдието Надежда Йорданова, която ги увери, че в момента се прави функционален анализ. Именно на негова база ще се прави преценка какво да се промени в заплащането на служителите в затворите и в “Съдебна охрана”. Това може да стане с актуализацията на бюджета през лятото.

Протест на полицаи и надзиратели
протест полицаи протест полицаи протест полицаи
10

„Искането за увеличение на възнагражденията е обсъдено с министър Василев в рамките на бюджетната процедура. След приключване на функционалния анализ на двете структури – ГДИН и Главна дирекция „Охрана“ този въпроси ще бъде поставен в рамките на процедурата за актуализиране на държавния бюджет през юни“, обясни правосъдният министър.

Заместникът на Йорданова Емил Дечев припомни, че вече се работи по две наредби за допълнително материално стимулиране.

След срещата при шатрата на протестиращите Йорданова ги покани на среща.