0

Наско Сираков е истинска легенда на Левски и БГ футбола. От тези, които са изковали на терена легендарния си статут, а след това са го затвърдили и извън него. Към днешна дата голмайстор №1 в историята на "сините" е мажоритарен собственик на Левски, а това предизвиква силни чувства сред феновете. Сираков има и страстни привърженици, и такива, които не спират да го плюят. В основата на раздора е друга "синя" легенда - Станимир Стоилов, който напусна "Герена" и това даде начало на транспаранта "Сираков вън!", който всеки мач е окачен в Сектор А. Факт е обаче и то неоспорим, че Наско пое властта в Левски в един изключително тежък момент за клуба, в който "сините" бяха много близо до фалит и разпад, но той успя да спаси "сините", а това реално е най-важното. Разбира се, за това много му помогнаха Мъри Стоилов и друга голяма легенда - Даниел Боримиров.
Наско се съгласи да отговори на въпросите на "МачКаст" и "Мач Телеграф" около седмица преди старта на сезона. До болка откровен - Сираков коментира всички теми около Левски. Говори за новия треньор Станислав Генчев и стария - Николай Костов. Не подмина и казуса "Мъри Стоилов", напрежението с част от агитката, обясни дали "сините" са пред фалит и какво би се случило, ако на мач Левски - ЦСКА съдията не даде дузпа, както го направи англичанинът Антъни Тейлър на сблъсъка Германия - Испания на европейското...

- Наско, къде виждаш Левски 10 дни преди старта на сезона?
- Къде го виждам или къде ми се иска да го видя? (смее се) Реално изграждаме почти нов отбор, с ново треньорско ръководство, с нов стил и начин на игра. Съвкупността от тези неща предполага, че ще има 2-3 месеца преболедуване. Разбира се, лично аз смятам, че имаме отбор, с който да стартираме успешно първенството. Истината е, че виждам Левски в Топ 3 в края на шампионата.

- Това ли ти е прогнозата?
- Всичко друго ще бъде или подценяване на собствените ни възможности или надценяване на чуждите. Това е реалността. Направихме добра селекция, която при всички положения не е завършена. Ще ни трябва със сигурност още един централен защитник, но имаме времето, за да бъдем внимателни и да намерим човек, който да вдигне конкуренцията в тази част на отбора.

- Последно представихте нов нападател - Мустафа Сангаре. Какво ще ни кажеш за него?
- Имахме нужда от двама централни нападатели и вече ги имаме. Като казвам, че ще вземем централен защитник, това не означава, че сме се насочили към подобряване само в тази позиция. Ако ни попадне нещо интересно и треньорското ръководство реши, че на определена позиция имаме нужда да се подсилим, имаме възможност да го направим и ще го направим.

- Тоест в бюджета за селекция има средства?
- Има средства! На мен ми се иска зимата да успеем да се подсилим с поне двама играчи на базата на това, което видим през есента. Искаме в следващите 5-6 месеца да наблюдаваме внимателно играчи, а след това да вдигнем още повече нивото на отбора. Имаме и за тези играчи бюджет, след като основният ни спонсор вдигна много парите по новия договор.

- Какво се случва с продажбите, приключиха ли?
- Към този момент оферти за наши играчи няма. Ако получим предложение и то удовлетворява и клуба, и футболиста, ще видим. Никой не е вечен за Левски. През последните години показахме, че когато има добра оферта за клуба, а играчът иска да замине, не му правим спънки.

- Каква беше ролята на Наско Сираков в настоящата селекция?
- Да одобрявам селектираните футболисти, както е било почти винаги. Треньорското ръководство винаги е имало пълен картбланш за новите попълнения, за които обаче си носят отговорността. Аз мога да кажа дали ми харесва даден играч, или не, ако ме попитат, но щабът си решава, отговорността е тяхна и затова трябва да гледат с четири очи, а не с две.

- Доволни ли сте, че не продадохте Хосе Кордоба по-рано, а го направихте сега?
- Много глупости се изписаха по тази тема. Никога досега не бе идвала оферта за Хосе Кордоба, която да ме устройва. Офертите, които получихме за Хосе през тази година, не бяха за пренебрегване. Истината е, че през декември му обещах, че следващият футболист, който ще бъде продаден, е той. Продадохме Уелтън и му казах, че няма шанс да ги продам едновременно с условието, че през лятото ще бъде първият изходящ трансфер. Трябваше да си държа на думата и смятам, че той си го заслужи – с отношението си, труда, израстването. Имаше нужда от ново предизвикателство Хосе.

Наско Сираков

 Наско Сираков

- Може ли да се каже за последните две години какви са печалбите от трансфери в Левски?
- Сега ме вкарваш в някакви счетоводни еквилибристики, в които не съм много силен. За разлика от някои други хора, аз избягвам да навлизам в тази материя. Обичам да държа лист с написани данни (смее се).

- Очаквате ли новите попълнения да се развият така, както го направиха Уелтън и Кордоба, и да си отидат за милиони?
- Когато отборът играе добре, печели и се представя добре на терена, няма никакво значение дали играчите са нови или стари. Успехите повишават цената, а интересът към тях расте. Признавам си, че не правя подобни сметки. Вярвам, че за първи път от четири години е дошъл моментът Левски да  изгражда отбор, не за да продава след това, а за да се бори за трофеи, а догодина живот и здраве да търси добро представяне в Европа. Не живеем с мисълта, че на всяка цена трябва да развием футболист и после да го продадем, за да оцелеем, както беше досега. Сега ситуацията е по-различна. На базата на договорката, която постигнахме с генералния спонсор, приходите бяха силно завишени. Печелим, разбира се, много и от любовта на феновете на Левски, която се изразява в посещение на мачове, абонаментни карти, членски карти и покупките в магазина. Магазинът е това, което до голяма степен спаси Левски от най-тъмните дебри, където бе попаднал.

- Какво ти говори това, че от миналата година Левски продаде 27 000 фланелки, а другите отбори заедно не събират и доста по-малка цифра?
- Това е фактът, който показва гордостта на привържениците, когато казват, че Левски е отборът на народа. Те с това го доказват. Левски е излязъл на друго ниво и можем много по-спокойно да гледаме към бъдещето, без по никакъв начин да е заплашен от фалит, приказки, които и в момента продължават да се чуват. Думата "фалит" вече е много далеч в миналото.

Първата част от цялото интервю с Наско Сираков четете в днешния брой на "Мач Телеграф"

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ИНСТАГРАМ

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ТИКТОК

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ В YOUTUBE

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ ВЪВ VBOX