0

Продължава поредицата от гостувания на по-колоритните участници от „Игри на волята“ по NOVA в нашето предаване „МачКаст“. След култовия Гатьо и красивата плувкиня Ива Георгиева, дойде времето на човека с най-големи крака в България – Николай Костадинов. Той има трето място на европейско и пето място в световен турнир по културизъм. Вдига 500 килограма на лег преса. Определя се като най-силния мъж в „Игри на волята”. Николай напусна най-гледаното предаване на 28 септември поради медицински причини.

- Липсва ли ти арената на „Игри на волята“?
- Да, определено ми липсва. Най-вече това, че исках да покажа повече. Такъв ми беше късметът и явно толкова се бях подготвил. Аз съм супер критичен към себе си. Явно не се бях подготвил добре. Ако го бях направил щях да покажа доста на арената.

- Каква оценка си даваш за представянето по шестобалната система?
- Имаше игри, в които нямах никакъв проблем. Като мъкнене на варели, хора да се катерят по мен, трима-четирима, няма проблем. Аз в моя мироглед се мисля за много бърз. Но когато се гледах на екран, все едно се гледах за забавен кадър. Мисля, че оценката, която си давам, е 4.

- Кое ти беше най-трудното в самото предаване – гладът, физическите натоварвания, изолацията?
- Всички участници в предаването бяхме много подготвени. Едните се професионални спортисти, а другите тренират всеки ден. В самата игра не можем да поддържаме този тонус, който поддържаме в ежедневието. Това ми беше най-трудно, защото излязох от ритъм. Иначе за глада нямам проблем. Знаете, че заради културизма ние сме свикнали да гладуваме. Нямам проблем с това. Изолацията пък ми се отрази добре. Ако имам възможност, пак бих се изолирал някъде. За месец-два, с най-голямо удоволствие. Без телефон, без часовник, без пари, без нищо, ще ми е прекрасно. Тонусът ми, както се чувствам всеки ден, го нямаше. 

- Как се промени живота ти след предаването. Славата вече неминуемо ще те преследва?
- След като излязох стартира моето си ежедневие. За щастие имам персонални и онлайн тренировки. Хората само ме чакаха, като не знаеха къде съм бил през това време. Сега просто съм по-разпознаваем. Има повече интерес към мен в социалните мрежи. Това е добре и за моята работа. Нещо отрицателно? Не бих казал, че има такова.

- Кога реши да участваш в „Игри на волята“?
- За мен, за разлика от други участници, това не беше мечтата на живота ми. Кандидатствах конкретно за този сезон. Една моя клиентка ми каза: „Защо не си пуснеш документите, моят приятел го направи“. Казах и че не знам, защото ако ме вкарат в играта, ще пропусна един състезателен сезон. Но въпреки това си ги пуснах. Минах през всичките кастинги и участието ми е на лице.

- Имаш ли фаворит от останалите участниците?
- Да, имам. От мъжете – Рълев. От жените – Денислава. Тя ме изумява. Не само на арената се справя изключително добре, но  не се отказва. Мисли, има добра стратегия, действа с няколко крачки напред. Готви чисти, подрежда, не търси конфронтация. За лице, което трябва да спечели, го изпълва изцяло.

- Кой е Николай в живота и как се поддържа такова тяло?
- Културист съм 13 години. 15 години съм професионален фитнес треньор. Бил съм 8 години в националния отбор по кикбокс.  Моето ежедневие е скучно, защото нашия спорт е обременяващ. Всяка една минута си ангажиран. Храним се почасово. Имаш най-малко една тренировка на ден, а в повечето случаи тренираме по два пъти. Ходи се не рехабилитации, на възстановителни тренировки. Всичко се върти около това тяло, без значение кога е състезанието, през цялата година трябва да се грижиш за тялото си. От сутрин до вечер се занимавам с моите клиенти, а събота и неделя отделям време за семейството ми. Не ходя по нощни заведения. Бил съм охрана и знам за какво става въпрос и не ги харесвам.

- Има ли забранени неща, които си позволяваш. Например шоколад?
- Да, според зависи кога е състезанието. Ако остават 6 месеца мога да си позволя нещо сладичко. Моята половинка готви много вкусно. Но наближат ли 3-4 месеца до състезанието, не трябва да приемаш абсолютно нищо, ако искаш да се представиш добре и да спечелиш.

- Алкохолът забранен ли е за теб?
- Аз не го харесвам. Не че ще ми навреди на формата. Имал съм си периодите на безпаметно напиване, но не е моето.

- Какво би казал на всеки младеж, който сега започва да тренира. Можеш ли да постигнеш бързи резултати без химия?
- Тази тема я повдигнах неведнъж. Забранените медикаментозни са лесно достъпни. Подрастващите могат да си ги набавят, което е проблем. По-добре да питат някой, който не е търговец, а спортист или треньор. Иначе нека всеки един младеж да тренира. И тук не говоря за фитнес или културизъм. Има и много други спортове. Спортът дава много, но със забранени медикаменти, спортът ти взима много. Ако не си професионален атлет, не ти трябва това нещо

- Ти докога можеш да си културист?
- Мислил съм го, след като ми се роди детенцето. Нашият спорт може да се практикува в напредната възраст. Стига да съм жив и здрав, до последно ще го правя. Но няма да пренебрегвам близките си за този спорт, защото той не е оценен в България.

- Разкажи малко за твоите рекорди за вдигане на тежести
- Един културист не може да се сравнява с един силов трибоец. При нас се гони естетика и тяло. Не случайно бях представен като човека с най-големите крака в България. Вдигам на лег преса 500 килограма и то правя 12 повторения. Краката ми са изключително силни. Клякал съм с 250 килограма 8 пъти. Горната ми част е по-слаба. В нашата сфера това е добре, за другите трениращи е „Уау“.

- Кои са твоите кумири?
- Арнолд Шварценегер е икона. Всеки един, който се занимава с този спорт, знае всичко за него. Той е от по-предишната ера и вече нещата са се променили. Аз също се възхищавам на човек от предишна ера – Флекс Уилър. Той има уникална генетика. За съжаление преди 5 години губи крака си. Той ми е вдъхновение. Моят треньор е човек за пример, а именно Франсиско Еспин. Той е в Топ 3 на треньорите. 

- Интересуваш ли се от други спортове. Например футбол? 
- Футболът ми е най-далечен спорт. Като ученик съм играл. Харесвам спорта, но не съм фен на някой отбор. Изгледани 2 мача имам през целия си живот. 

- Кога е следващото ти състезание?
- Април догодина в Англия. Ако там спечеля, до края на годината ще имам още 5-6 състезания.

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ИНСТАГРАМ

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ТИКТОК

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ В YOUTUBE

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ ВЪВ VBOX