0

З а финалния за сезон 1 епизод на "Мачкаст" поканихме Станислав Ангелов-Пелето. Той е магистрална фигура, с която можем да говорим по стотици теми. Ето най-интересното от разговора ни с бившия футболист на Левски.

- Преди 2 седмици започнаха снимките на един филм, който чакаме от дълги години - за Гунди. Ти си футболен консултант. Каква точно е твоята роля?

- Аз консултирам футболните сцени, за да е възможно най-автентично. Това вкарва допълнителна отговорност и сериозно напрежение.Продуцентите Иван и Андрей подбират добре екипа си. Искаме да се създадем нещо историческо и красиво.

- Какво би казал за главния актьор Павел Иванов, който има сериозна прилика с Георги Аспарухов?

- Павел Иванов е много мотивиран. Сериозно и отговорно момче е.  Визуално си подхожда. Много е старателен. Давам го за пример за футболистите (смее се). Него г-жа Лита Маркова го е избрала. Върши много физическа работа от няколко месеца. Мислех, че го има само в Холивуд това, но го има и тук. Дали е фен на Левски? Не съм го питал, но сигурно е. Той е емоционално свързан и влиза дълбоко в образа.

-Правиш още една хубава инициатива - в четвъртък от 11 часа на стадион "Раковски" се открива паметник на Георги Сава Раковски. Ще разкажеш ли подробности?

- Вътре на самия стадион направихме паметник. Това беше крайно необходимо за този обект. От дълги години в моята глава, още от дете, докато тичах по пистата, смятах че паметник на Георги Сава Раковски трябва да има. Сега ще има паметник, който ще носи сериозно послание. Той ще стои величествено и ще ни показва, че най-важното нешо е любовта към народа. 

- Да поговорим и за футбол. Какво би казал за новия треньор на Левски Николай Костов?

- Има ли сме откъсъчни разговори с него. Винаги е имало уважение между нас. Имам добри впечатления от него като треньор и човек. Нямам обаче детайлни наблюдения. След като е избран, трябва да надгради, за да се продължи това, което се прави в последните 2 години.

- С неговото назначение сякаш се затръшна вратата за скорошно завръщане на Станимир Стоилов?

- Защо да се връща Мъри, нали си отиде. Иди ми, дойди ми, всеки ден. След като се затвори една страница, се отварят други. Няма какво да коментираме и обсъждаме. Безкрайно много уважавам Станимир Стоилов. Имали сме хубави моменти и емоции. Разбирахме се чудесно. Има своя визия, но е решил – не му харесва и си тръгва. Бил съм в подобна позиция - да виждаш, че някои работи са нередни. Левски е обществен клуб с голямо влияние. Ако знаеш, че нещо не е редно, хвърляш себе си в кофата. Ако ме взимате мен на работа, трябва да сте наясно, че имам свои методи. Стоилов е безкомпромисен. Ако знае, че този начин на работа няма да стане, защо трябва да се мъчи. Все едно да копаем на бетон и да садим. Има си собственици, те имат друга визия, но отговорността е тяхна.

- Как би коментирал работата на Елин Топузаков?

- Доста нещо промени Елин Топзуаков. Пускаше едни, вадеше други от състава. Но да се върнем отново на Стоилов. Той каза, че тръгне ли Иво Ивков, ще го последва. Шефовете си решават, в крайна сметка. Но Мъри няма как да си престъпва думата. Аз сега управлявам клуб и виждам какво е - 20-30 съдби се решават при мен. А с Левски са хиляди хора, които страдат ежеминутно.

- Може ли Левски да се бори за титлата с тези Лудогорец и ЦСКА?.

- Абе какъв Лудогорец, какъв ЦСКА? Лудогорец щяхме да ги бием с децата... Левски винаги се бори за титлта. Случилото се в последните години остава в миналото. Не можем да върнем времето. Ето, например със Станимир Стоилов направихме 11 мача без победа. Ако бяхме спечелили 5-6, щяхме да се борим за титлата. След напускането на Мъри смятах, че футболистите са демотивирани. Но не бяха! Явно той им е казал хубави думи, да не се отчайват. Добри футболисти са и бъдещето е пред тях.

- Да очакваме ли разпордажба на основните играчи сцел да се погаси дългът към НАП?

- Стоилов рядко бърка за играчите. Той знае кой футболист може да развие. Колкото до разпродажбата, за мен трябва да има такава. Дори още, след като отпаднахме от Хамрун, 3-4 трябваше да се изпратят, и 3-4 да се вземат. Да се изплати тогава част от дълга и да развиваме. Трябва да позачистим финансовото състояние на Левски. Отбор, който се бори за титла и голям дълг няма как да вървят заедно. Нека всичко е ясно в клуба и да е по-лесно на новите треньори.

- Каква оценка поставяш на Левски за сезон 2022/23?

- 6 за ПАОК и 2 за Хамрун, Математически – четворка. Разърдих се, че развалиха нещо готово. Това са лични драми - кой крив, кой прав. Мъри си е Мъри, хората си го обичат. Защото виждат неговата отдаденост. Оценката 4 е нормална, защото ние сме четвърти в класирането.

- Ти си бивш национал. Защо "А" отборът няма никакви резултати вече толкова години?

- Като изключим гимнстиката, почти всички други федерации нямат резултати. Те запазиха ритъм и начина на работа от онова време. Имат свиреп началник в лицето на г-жа Раева, която се бори със зъби и нокти. Тук малко, там малко, на добо ниво е всичко. Аз често призовавам нея, да каже какво прави, да събере 5-6 малоумунка като мен, да се хванем и да почнем да тормозим някого, за да се развиваме. Но то и ние не знаем кого да тормозим. Аз искам ръководители като г-жа Раева.

- Как би коментирал работата на националния селекционер Младен Кръстаич?

- Неговите методи са сръбски, хърватски - да взима футболсти, израсли в чужестранни школи. Какво да го коментирам? Може ли Чочев да е голмайстор на първенството и да не го вика....

- За финал нещо по-весело. От къде идва прякорът "Пелето"?

- От квартала, когато бях малък. Все с по-големите играех. Все гледаха да ме ударят, да ме набият. След мачовете ме водят на кафе и ме черпят. Викат ми: "Всичко свършва на терена". А сега не виждаме такива неща във футбола...

- Кой е най-хубавият ти момент в кариерата?

- Най-готиното е когато си зарадвал друг човек, който няма нищо общо с теб. Титли, купи, евроуспехи. Всичко е преходно. Не искам винаги хората да ме свързват с това. Искам да говорят за това, което правя сега. Нека не живеем  на стари лаври.

- Играл си срещу страхотни футболисти. Кой е най-трудният съперник в твоята кариера?

- Срещу много сериозни футболисти съм се изправял - Робен, Рибери, Швайнщайгер... Най-трудният ми обаче е Малин Орачев. Не можех да го разбера какво ще прави този човек. С един поглед в нищото... Още с влизането на терена исках да го изритам. Колкото и мача да играх срещу него, винаги бяха тежки. Имах чувството, че не мога да му противодействам. 

- Кой е най-впечатляващият стадион, на който си играл?

- Играл съм на "Анфийлд", "Алианц Арена","Камп Ноу"... Аз като изляза на терена и пускам завеси. Все едно няма никой. Това ми е от дете. Като минах от ЦСКА в Левски, цесекарите ми викаха: "Предател, гадина!". А левскарите: "Мани го тоя чорбар". Всички ме псуваха. Сам се настроих така. И баща ми също ми викаше некадърник.... 

- Какво си си взел от Гунди, за чийто филм помагаш?

-Той постоянно е повтарял, че като свърши с футбола ще се занимава с деца. Много е обичал децата. Винаги е искал да помага. Това е моята концепция.в живота.