0

С тотици излязоха на шествие за военна помощ и солидарност с Украйна, което тръгна в 18.30 часа от президентството.

"Скъпи приятели в последните над петдесет и осем дни война българското правителство така и не успя да излезе с ясно и цивилизовано решение относно войната в Украйна. С този марш ги приканваме да пратят военна помощ на Украйна и да заемат достойна позиция в отношението към тази ужасна война", призоваваха организаторите Петър Петров, Георги Георгиев, Цеца Бачкова и Александър Малинов.

“За жалост над 60 дни българското правителство трябваше да мисли, да премисля, да прави коалиционни съвети, да прави решения и декларации. Докато стигнем до това, че България е единствената държава, която не е пратила военна помощ на Украйна, заедно с Унгария“, коментира организаторът на протеста Петър Петров.

ПОДКРЕПА: Шествие за военна помощ за Украйна в София
Шествие за Украйна Шествие за Украйна Шествие за Украйна
42

Украинската певица Катерина Бужинска заяви, че родината й се бори не само за себе си, а за целия Европейски съюз.

„Сега на Украйна е много тежко. Убиват жени, невинни хора, насилват деца. Откраднали са 160 000 деца в Русия. Да направят от украинчетата еничари. Това е страшно. Това е невъзможно в 21 век. На мен ми казват, че съм фашист, аз съм майка на три деца. Аз съм дошла в България в първият ден, когато е започнала войната. Аз обичам своята родина, обичам украинската земя. Ние искаме да живеем на мирна земя“, коментира тя и изпя украинския химн.

„Вече чукаме на отворена врата. Защото военната помощ за Украйна от България е на път. Този път това ще се случи. Въпреки позорната позиция на президента“, заяви журналистът Иво Инджев.

На митинга дойде и руският политик и опозиционер Генадий Гудков. Той изрази теза, според която когато има толкова силна концентрация на власт в Русия, в един момент ще се стигне до ситуацията, в която се намираме сега. 

"Това за нас беше ясно за нас отдавна. Украйна се бие не само за тяхната държава, но и за цялото международно общество, както и за България. Военната помощ позволява украинците да защитят не само своята държава, но и нашата държава, нашият суверенитет", коментира студентът Петър Танев, който е учил в Русия и има двойно гражданство - българско и руско.

След митинга участниците се отправиха на шествие към Орлов мост, който беше затворен за кратко.