0

Ш ествие срещу руския фашизъм тръгна от центъра на София. То започна от сградата на президентството, като участниците в него затвориха за малко булевард "Цар Освободител".

Стотици се събраха в центъра на столицата за „Похода срещу руския фашизъм“, като по-късно се разделиха на две групи. Основната тръгна по предварително определения маршрут по ул. "Раковска" и ул. "Граф Игнатиев", през бул. "Драган Цанков" към Руското посолство, а други поеха към Паметника на Съветската армия.Там влязоха в словестни пререкания с хората, които охраняваха монумента. Двете групи си размениха обиди и псувни. В района имаше засилено полицейско присъствие. 

Друга част от шестващите стигнаха до сградата на Посолството на Руската федерация у нас. Там те изхърлиха играчки и по този начин изразиха съпричастност към децата - жертви на войната. По асфалта пред дипломатическата мисия беше разлята и червена боя, която символизира кръвта, пролята по време на руската инвазия в Украйна. Кордон от десетки полицаи раздели протестиращите от привържениците на Русия, които пуснаха руска музика. Те бяха охранявани от служители на реда. 

След това част от шестващите се върнаха при Паметника на Съветската армия, където още стояха защитниците на монумента. Между двете групи отново избухна словесно напрежение. До късно вечерта те си обменяха обидни реплики и освирквания. И тук протестиращите и привържениците на Русия бяха разделени от плътен кордон. Не се допусна физически сблъсък. В края на протеста стана ясно., че в него са се включили над 20 000 души.

Според организаторите от месеци насам Русия изнудва България, а спирането на газа е опит за дестабилизиране на държавата и искат страната ни да не запазва неутралитет във войната и да помогне на народа на Украйна.

Ерол Емилов

Ерол Емилов

.

 .
Ерол Емилов

Ерол Емилов