1

Г раждани излязоха на протест срещу нарушителите на правилата по пътищата. Те се събраха на кръстовището пред хотел "Хемус" в столицата.

Поводът е адското меле на булевард "Черни връх" във вторник вечерта. При него след удар на лъскаво Ауди Q7 в такси загинаха две пешеходки-на 22 и 26 години. Часове по-късно виновникът за трагичния инцидент бе арестуван.

Протестиращи припомниха, че доста след инцидента, при поставянето на белезниците, той е бил в неадекватно състояние и призоваха органите на реда да вземат най-после мерки такива хора да не сядат зад волана.

Преди да премаже двете момичета на тротоара, Аудито се блъска в асансьорната кабина на метростанцията и се разполовява

 Преди да премаже двете момичета на тротоара, Аудито се блъска в асансьорната кабина на метростанцията и се разполовява
Крум Стоев

На протеста в сряда хората положиха цветя на мястото, където загинаха двете момичета. Преди началото му таксиметрови шофьори блокираха булеварда в знак на недоволство срещу безнаказаността и корупцията по пътищата. След като освободиха движението, пътната отсечка отново беше блокирана от протестиращите, пристигнали пеш и с колела.

И граждани и пътни експерти са категорични, че за да не ставаме свидетели на подобни трагедии е необходимо да се промени законодателството.

„Трябва изначално да се промени нещо в Наказателния кодекс – като наказания, последствия и присъди. За да може хората да видят, че законодателството работи и да са сигурни, че това нещо ще е прецедент, а това не е“, коментира пред „Телеграф“ Надежда Дойчева, модератор на Фейсбук групата „Катастрофите в София“.

„Най-честите причини за пътните произшествия в столицата са дрогата и алкохола. Безразсъдството да седнеш зад волана без да ти пука за нищо. Припомням: Кристиан Николов – Милен Цветков. Снощи Георги Семерджиев и двете момичета, оставени на място. И двамата са употребили наркотици. Бяга от катастрофата, пък е в безпомощно състояние. Не го разбирам аз това“, каза още Дойчева и помоли управляващите това повече да не се повтаря.

„Тук имаме един сериозен проблем. Това е липсата на адекватна национална политика, която да се прилага и да се бори с такива като този водач. Той е преминал на червено, карал е в противоречие на закона с включени полицейски светлини, отнел е предимство на завиващ наляво на зелен разрешаващ сигнал лек автомобил. Самият водач е с 49 наказателни постановления и близо 50 акта за различни нарушения на Закона за движение по пътищата“, поясни Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

Тя е категорична, че при положение, че Семерджиев има и други провинения, няма как изведнъж да започне да спазва Закона за движение по пътищата.

Теорията на пътните експерти е, че след първия удар с такси, слизащо от булевард „Черни връх“, е последвал втори удар с асансьорната шахта на метростанция „Европейски съюз“. Има версия, според която една от жертвите е била жена, която е пътувала в автомобила и след удара е изпаднала. Русинова призова прокуратурата да провери и нея.

„Ако не се борим с този вид водачи, ние каквото и да правим, и стена да издигнем, пак може да стане нещо“, категорична беше тя.

Ерол Емилов

Ерол Емилов

Крум Стоев

В района имаше засилено полицейско присъствие.

Крум Стоев

.

 .
Крум Стоев

.

 .
Крум Стоев