0

Ж урналисти и общественици се събраха пред руското посолство в София, за да подкрепят журналистката Марина Овсянникова, която беше задържана, след като излезе с плакат срещу войната в Украйна по време на предаване по руска телевизия.

Съпричастност със съдбата на 44-годишната редакторка показаха редица популярни лица. Някои я сравниха и с Анна Политковская.

„Адски ми е тъжно за всичко, което става. Аз се чувствам да бъда тук, защото потъпкването на свободното слово е началото на всяка една диктатура. Всички знаем какво се случва със социалните медии в Русия“, коментира журналистът Камен Алипиев.

„Колкото повече хора има като Марина Овсянникова и в Русия, и в България, толкова по-добре за свободата на словото“, каза Горан Благоев.

„Можеш да имаш танкове, можеш да фалшифицираш всичко, можеш да лъжеш. Но когато някой покаже, че истината и лъжата са различни нещата се променят. В 30 секунди Русия стана различна. Марина Овсянникова е най-яркият глас до момента. Натрупа се критична маса и „Първи канал“ стана първи истински канал, а не на лъжата“, коментира участник в протеста.

Журналисти на протест пред руското посолство в защита на журналистката Марина Овсянникова
протест руско посолство протест руско посолство протест руско посолство
16