0

227 нови случая на новия вариант на коронавируса – Омикрон са установени у нас. Пробите са анализирани от Националния център по заразни и паразитни болести

Те са взети в периода преди 10 януари в 40 болници от 18 области в страната.

Най-много са пробите от София – 130. 28 случая на Омикрон има в Русе. По 13 са те в Пловдив и Бургас. 7 носители на новия вариант има в Перник. По 5 случая има в Пазарджик и Велико Търново. В Софийска област и Варна техният брой е четири. В Габрово и Сливен – по 3. По двама носители на Омикрон са регистрирани в Благоевград, Монтана, Плевен, Кюстендил и Смолян, а в Хасково и Стара Загора – по 1.

От общо изследваните 522 клинични проби със SARS-CoV-2, 43.5% представляват доказаните случаи на варианта Омикрон и 56.75% - на варианта Делта или неговите подварианти, посочват от Министерството на здравеопазването.

Националният център по заразни и паразитни болести продължава да наблюдава разпространението на SARS-CoV-2 в страната с акцент за търсене на варианти с ускорено разпространение, променена вирулентност и имуногенност, които са с повишено значение за общественото здраве.