0

Р еволюционен термометър, подобен на парфюм, разработи екип учени от Бургаския университет "Проф. д-р Асен Златаров". С едно намазване върху китката на ръката се отчита в продължение на едно до две денонощия телесната температура.

В зависимост от измерената температура участъкът от кожата, върху който е нанесена течността, се боядисва в различен цвят, който се променя от черно, през виолетово до розово. Така може да се проследява телесната температура непрекъснато и в реално време, без да се налага постоянно измерване с конвенционално устройство.

Рол-он

Термометърът представлява течност в шишенце тип рол-он. Количеството в опаковката е за около 300 измервания на температурата. Уникалният термохромен индикатор, който вече е патентован, беше презентиран за първи път в университета. Ректорът на висшето заведение проф. Магдалена Миткова представи екипа химици и доктори, разработили изделието. Сред тях са зам.-ректорът на университета доц. Светлана Желева, д-р Антон Танев, доц. Ивайло Танков, д-р Анифе Вели и д-р Радослава Николова.

От презентацията на доц. Желева стана ясно, че индикаторът е в състояние да регистрира всякакво възпаление от различен характер в човешкия организъм още в неговия зародиш. Продуктът вече се произвежда от фирма и скоро се очаква да бъде наличен и в аптечната мрежа в цялата страна. Той е напълно безвреден и може да се използва ежедневно.

Апликация

"Това е един бърз начин да се регистрира в реално време повишаването на телесната температура на човек. Действа продължително време като апликация върху човешката кожа, а след използване не е необходимо да се съхранява като вреден отпадък. Продуктът дава възможност за бързо визуално отчитане и проследяване промяната на телесната температура в продължителен период от време, а не само в определен момент – минута или час. По този начин по-лесно може да се открие общо или локално инфекциозно или друг вид възпаление в човешкия организъм и своевременно да се вземат мерки за лечение. Невероятното предимство на този продукт е, че в момента, в който температурата започне да се повишава, посредством цветова промяна на нанесената апликация с точност от 0,1°С, може да се регистрира температурната стойност още преди организмът да реагира чрез други симптоми", обясниха от екипа, разработил продукта.