0

Щ е се предложи удължаване на епидемичната обстановка с 4 до 6 месеца. Това каза по време на брифинг служебният министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров.

Според него страната ни не би могла да се справи с пандемията за по-кратък период.

"Намалява броят на приетите в болница, както и на пациентите в интензивните отделения", каза още Кацаров. По думите му здравната система се справя добре и намаляващият натиск е добър знак. Вероятно активността на извънболничната помощ намали броя на приетите в болница, допълни той.

"Решението да за механизма за гражданска защита на ЕК беше взето след разговор с еврокомисаря по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду. Тя предложи да се активира тази възможност", допълни той.

По думите му, когато този въпрос е бил коментиран, страната ни е била с висок брой заразени с коронавирусната инфекция и скоро преди това е бил въведен зеленият сертификат. Механизмът е активиран, но не се налага да поискаме каквото и да било от ЕК и ако така продължаваме, няма да се наложи, каза още министър Кацаров и благодари на ЕК за готовността да предостави тази помощ.