0

"Ако продължават да се отпускат мерките, учениците и студентите започнат да ходят присъствено в учебните заведения, в началото на март отново ще има пик на заболеваемостта", това каза пред NovaNews математикът проф. Огнян Кунчев.

Според него смъртността скача, защото хората са решили, че могат да имат повече контакти и много хора са се заразили. "Смъртността от Омикрон е много ниска - 0,06, но като се сложи на милиони и тя скача", отбеляза математикът.

Проф. Кунчев е убеден, че здравните власти трябва да са нащрек, а мерките да продължават да се спазват, за да не бъдем изненадани неприятно.

За него оптимистичните мнения, че "ще избутаме вируса до края на февруари и всичко ще се върне към нормалното" нямат основания. "Има материал вирусът да се развива още, трябва да се усилват мерките, не да се отпускат", категоричен е ученият.

Относно казуса за средствата за БАН, проф. Кунчев заяви, че диалогът с управляващите върви и има индикации за увеличаване на бюджета. Той е убеден, че има достатъчно практични резултати от работата на учените това да се случи.