0

291 800 българи ще са със защита от Омикрон, след като в четвъртък страната ни е получила първите дози от пригодените за щама ваксини. Това каза за „Телеграф“ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Те обаче са предназначени само за бустер. Имунизациите вече са разпределени в Районните здравни инспекции (РЗИ).

„Ще бъдем снабдени с около 2 милиона дози. Те са готови за употреба, не се разреждат и може да престоят по-дълго време в хладилник, така че са удобни. Желаещите да си ги поставят обаче трябва да имат пълен имунизационен цикъл“, коментира доц. Кунчев. Той изрази надежда през есента нивото на ваксинация у нас да се повиши.

„Ако това се случи обаче, ще се дължи повече на социални причини като струпване на учениците. С наближаването на 15 септември разбирам притесненията на хората. Все пак учениците са по 5-6 часа в затворено пространство, контактите там са по-интензивни. Но смятам, че при данните, които имаме засега, при спазване и на най-елементарните изисквания като проветряване на помещенията, няма да има проблем“, каза доц. Кунчев. Според него това е най-подценяваната мярка, но е сред най-ефективните, тъй като става дума за респираторен вирус.

Проветряване

„В 99% от случаите не се заразяваме от повърхности и пипане, а от вдишване на частици. Така че проветряването е нещо елементарно, но върши голяма работа. Дори при студено време отварянето на прозорци по 5-10 минути на всеки час осигурява намаляване на обема на вирусите. След това да се спазва отстояние, да не забравяме за дезинфекцията на повърхности и ръце, носенето на маски, макар засега не предвиждаме да са задължителни“, обясни главният държавен инспектор. Той обаче уточни, че всичко това е на база на сегашната ситуация и ако се появи нов щам с по-тежко протичане, здравното министерство ще върне някои от старите мерки.

Мерки

Вчера от ведомството публикуваха и заповед, според която от 15 септември до 14 октомври в детските ясли и градини работата с деца трябва да се организира в една и съща група и с един и същи персонал, за да няма смесване на потоци. В училищата при възможност трябва да се въведе различно начало на учебните занятия и различен график за междучасията за отделните паралелки, както и да се премине на двусменен режим на присъствено обучение, за да се намалят паралелките, както и да се определят отделни класни стаи. Родителските срещи пък трябва да са от разстояние, а при необходимост от пряка комуникация да се спазва дистанция от 1,5 м. Ще има и засилен сутрешен филтър, за да не се допускат ученици със симптоми.

„Целта е да не се смесват потоците, за целта и храненето в училищния стол също трябва да е по график. Всеки да си учи в неговата класна стая“, обясни пред „Телеграф“ доц. Кунчев.