0

О коло 4 милиона българи минават без задължителния профилактичен преглед. Това показват данните на Националната здравноосигурителна каса, предоставени на „Телеграф“.

За цялата изминала година през личния си лекар за профилактика са преминали 2 137 711 души. В периода от януари до края на август тази година пък са отчетени едва 1 615 029 прегледа. С анекс към Националния рамков договор, подписан през месец юли, се заложи нов начин на финансиране на профилактичните прегледи. Той зависи от броя на прегледаните пациенти в листата спрямо всички, които подлежат на тази дейност.

Проценти

Така джипита, които са обхванали под 46% от пациентите си, получават за всеки извършен профилактичен преглед сумата от 20 лв. Онези, които са успели да прегледат между 46,01 и 60% от хората в листата си, получават по 25 лв. на извършен преглед, а лекарите, постигнали над 60%, получават 26 лв. на прегледан пациент. Оказва се обаче, че само половината от джипитата обхващат поне всеки втори пациент от листата си. НЗОК е сключила договор с общо 3856 общопрактикуващи лекари. От тях 1556 са извършили профилактичен преглед на над 60% от пациентите, записани в практиката им. Други 1440 обаче не са достигнали дори 46 процента обхват, сочат данните на НЗОК за края на август. През този период в дирекция „Контрол върху дейността по задължителното здравно осигуряване“ в НЗОК са постъпили два сигнала за фиктивно отчетени прегледи. Те са потвърдени след извършени проверки.