0

С лучаи на пневмонии и дори менингити след прекаран летен вирус. За тенденцията съобщи пред „Телеграф“ държавният здравен главен инспектор доц. Ангел Кунчев.
По думите му в най-горещите дни се създават условия за развитие на ентеровируси и коксаки. 

„Те са доста агресивни и водят до усложнения и развитие на пневмонии. Лошото е, че не се чуват със слушалка. Протичат с висока температура, силна отпадналост, лекуват се бавно и трудно се разпознават“, обясни доц. Кунчев.

Заради дъждовете има и двоен скок на случаите на лаймска болест за година. Според данните на Националния център по заразни и паразитни болести само за предходната седмица има 8 случая, а от началото на 2023-та са 85.

„Това се дължи най-вече на дъждовете. В годината на кърлежите сме, условията бяха подходящи и имаше много треви и храсти. Сега вече е топло и тревите изсъхнаха, затова очаквам случаите да намалеят“, каза Кунчев. Той обаче уточни, че ще се увеличат инфекциите след ухапвания от комари. Вече има три регистрирани случая на марсилска треска в страната и един на ку треска.

„Страната ни е и в началото на сезона на западнонилската треска. В Европа досега има пет официално регистрирани случая, 3 от които са в Гърция. Единият случай е на о-в Тасос, другият в Кавала, а третият в Кардица“, коментира още държавният здравен инспектор.