0

20-годишен мъж, с постоянна хрема, изненадващо откри, че мозъкът му изтича.

Младежът страдал цели шест години, докато най-после лекарите му съобщили, че „сополите “, които не спират да текатм изобщо не са сополи, а мозъчна течност, която излиза от черепа му.

Неидентифицираният пациент от Сирия е страдал и от главоболие и гърчове след нараняване на главата, пише Daily Mail. Това, което смяташе, че е просто симптом на настинка, се оказа цереброспиналната течност (CSF), която предпазва мозъка и гръбначния стълб.

Проблемите му започнали, след като мъжът претърпял автомобилна катастрофа преди шест години. Въпреки че получи нараняване на главата, което го накарало да страда от главоболие, гърчове и прозрачни сополи, които постоянно текли от носа му, той решил да не потърси медицинско лечение.

След извършване на сканиране на мозъка лекарите диагностицираха мъжа с травматично енцефалоцеле - състояние, при което мозъчната материя излиза през отвори в черепа - в този случай, носната кухина. Повечето случаи на енцефалоцеле се наблюдават при новородени бебета , когато част от мозъчната тъкан излиза от част от черепа, която не е оформена правилно.

Среща се при около едно на 5000 души по целия свят, според Фондацията за фетална медицина. В някои случаи енцефалоцеле може да се развие след нараняване на главата или мозъка и може да се прояви години по-късно, особено ако първоначалното нараняване не е било лекувано.