0

С близо с 50% са се увеличили стомашно-чревните заболявания за последните две седмици у нас. Това отчитат от Центъра по заразни и паразитни болести. По думите на професор Ива Христова чистите ръце са задължително условие, за да се предпазим от болести.

„Това на практика е трудно, когато сме навън, особено, когато говорим за деца. Родителите обикновено използват мокри кърпички, което обаче не е достатъчно. Те не заменят топлата вода и сапуна”, обясни лекарят.

Симптомите на летните вируси са повръщане, болки в стомаха, температура, диария. По думите й освен за чисти ръце, трябва да внимаваме и когато купуваме готова храна отвън, тъй като градусите са много високи и продуктите се развалят бързо.

Според нея през лятото, когато консумираме повече плодове, не би трябвало да имаме нужда от имуностимуланти. Освен летни бактериални инфекции, има известно повишаване на COVID случаите, но това не представлява опасност за момента, твърди професорът. По думите й новият щам е подвариант на Омикрон и все още не е доказан в България. 

Други заболявания, които регистрират от Центъра, са предаваните чрез кърлежи. Там също се забелязва повишение. Тя призова хората да избягват пътечките и да вървят по алеите в парковете. Случаите на лаймска болест са десетки, но усложненията са редки.

Професор Христова отбеляза още, че бубонската чума е локална инфекция. "Лимфните възли реагират и стават огромни. Чумата не е изкоренена по света. Единични случаи има в Азия и в страни, където хигиената е ниска. Но важно е да се знае, че тя не се разпространява така лесно както COVID-19, така че не бива да се притесняваме”, обясни още тя пред NOVA.