0

У чените издадоха предупреждение относно най-новото „чудо“ за топене на мазнини „Оземпик“ след като то беше свързано с поредица от редки, но потенциално фатални физически и психични заболявания, пише Daily Mail.

КРАСОТАТА ПРЕДИ ВСИЧКО: Черна борса с лекарство за диабет

„Оземпик“ е инжекционно лекарство с рецепта, разработено за управление на нивата на кръвната захар при пациенти с диабет тип 2. Въпреки това, лекарството придоби популярност поради един търсен страничен ефект: загуба на тегло. Медикаментът се основава на естествен човешки хормон, наречен глюкагоноподобен пептид 1 (GLP-1), който играе важна роля в регулирането на апетита и нивата на кръвната захар. Неговата активна съставка е молекула, наречена семаглутид, която имитира структурата на този GLP-1 хормон и активира неговите рецептори. Чрез активирането на тези рецептори семаглутидът предизвиква усещане за ситост, като същевременно забавя изпразването на стомаха ни, което прави използващите го по-малко гладни и следователно по-малко податливи на преяждаме.

Въпреки това, когато се използва като лекарство само за отслабване, е доказано, че семаглутидът има някои странични ефекта. Повечето оплаквания са за проблеми с червата, но ново проучване, публикувано в International Journal of Clinical Pharmacy, подчертава тревожната връзка между семаглутид и неблагоприятни психични проблеми, включително депресия, тревожност и мисли, склоняващи към самоубийство. Фармацевтичният производител Novo Nordisk, който произвежда „Оземпик“ отрича тези твърдения.

Медиите във Великобритания обаче бяха залети с истории на жени, които са претърпели тежки физически проблеми след отслабването с „Оземпик“. 50-годишната Мишел Стесиак от Южна Каролина предупреди жените да внимават с лекарството, след като е претърпяла потенциално смъртоносно усложнение, което я е оставило в болка „по-лоша от раждането“. Жената използвала лекарството шест седмици и една вечер се събудила в 3 часа от пронизваща болка, преминаваща в областта под гърдите й, около лявата й страна и чак до гърба. „Болката беше толкова силна, че не можех да се движа“, спомня си тя. Първоначално лекарите мислили, че тя може да има усукани черва, но след това била диагностицирана с панкреатит, потенциално смъртоносно състояние, а причината била приемането на „Оземпик“.