0

С траната ни трябва да получи от Европейската комисия първите ваксини срещу маймунска шарка до края на месеца. Това каза за „Телеграф“ главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. Той уточни, че дарението е за 400 дози, които са напълно достатъчни за нас. Ще бъдат имунизирани само контактните лица на заразени, за да се предпазят.

„Надяваме се това да се случи до края на месеца. Става дума за минимално количество, но за нас е напълно достатъчно. Няма нужда тази ваксина да се прилага масово“, каза доц. Кунчев. Той обаче уточни, че отново почти всички количества са предназначени за големите страни.

Препоръка

Европейската комисия одобри употребата на ваксина срещу маймунска шарка за Европейския съюз, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн в края на юли. Това стана след препоръка на Европейската агенция по лекарствата. В петък у нас беше регистриран шести случай на заразен с маймунска шарка. Положителната проба е на мъж от София. Той е на 39 години и е бил с характерен обрив по тялото, но в добро общо състояние. Първите два случая в страната пък бяха потвърдени на 23 юни. Третият бе установен няколко дни по-късно. На 22 юли бе регистриран и четвърти заразен с маймунската вариола, а петият случай беше открит преди около десет дни.

Проблем

„Очевидно заболяването е проблем, при условие че в Европейския съюз вече има 16 000 заразени. Най-засегнати са Испания, Великобритания, Германия, Италия. При нас шестте случая са минимални на фона на случващото се и не мисля, че заболяването ще придобие някакви големи размери. Все пак досега положителните проби бяха свързани с големи събирания на хора, където присъствието на българи не е толкова интензивно“, коментира още пред „Телеграф“ главният държавен здравен инспектор.