0

В сяка година умират по 7000 души от инсулт, колкото е населението на град Правец. Иначе той покосява по близо 35 000 - 40 000, колкото наброяват жителите на Силистра. Това каза пред „Телеграф“ кардиологът и зам.-председател на сдружение „Младите лекари“ д-р Диян Господинов, а поводът е 29 октомври - Световният ден за борба с инсулта. “За съжаление се увеличава броят им и тенденцията е и да подмладяват“, твърди медикът и уточнява, че 10% от изкаралите го остават трайно инвалидизирани. По думите на кардиолога от сърдечно-съдови заболявания загиват по 75 000 - 80 000 души, колкото пък е населението на старопрестолната столица Велико Търново.

Рискове

Той обясни, че все по-млади хора са заплашени от инсулт, заради липсата на движение, наднорменото тегло, стреса и тютюнопушенето. Докторът коментира, че при децата те са рядкост, но не е така е при инфарктите, където едни от последните му пациенти са били на 14 и 19 години, след употреба на забранени субстанции и след прием на стероиди.

Диагностика

Медикът каза, че при исхемичния инсулт се използва нов метод - фибринолиза, но тя се прилага само в първите часове, след 1 или няколко дни той не може да се прилага. „Слага се фибринолитик, който разгражда тромба“, поясни кардиологът.

Предотвратяване

Специалистът каза, че инсултът може да бъде предотвратен, но за целта е необходимо да се ходи на задължителните профилактични прегледи, които са веднъж годишно. „Има рискови фактори, на които може да влияем. Те са нашето хранене, здравословния начин на живот, поддържането на нормално телесно тегло, поддържането на нормални стойности на кръвната захар“, посочи той.