0

Л ичните лекари все още нямат достъп до електронните здравни досиета на пациентите си. Това съобщи пред БНТ зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов.

Това се случва, въпреки че вече можем да получим достъп до електронното си здравно досие без електронен подпис.

Припомняме, че само за един ден 500 българи синхронизираха електронните си здравни досиета със своите мобилни телефони чрез приложението еЗдраве. То е напълно персонализирано и ще напомня на своите потребители чрез нотификация, в зависимост от техните индивидуални характеристики (пол, възраст) какво им се полага в рамките на профилактичните прегледи, покрити от Здравната каса. По този начин ще се повиши здравният статус на пациента и неговата лична отговорност към здравето. Персонализираният план обхваща както възрастните лица, така и новородените от момента на тяхната регистрация в модул „Болничен престой“ на системата. Новите функционалности ще са напълно активни от началото не месец септември.

"До този момент общопрактикуващите лекари имаха достъп само за тези пациенти, които са в тяхната листа и относно документите, които те са издавали, и то не всички. Имам предвид - талони за консултация, изследвания за хоспитализация, дали е хоспитализиран. Все още нямаме обратна връзка, когато епикризата при престой в болнично заведение е в електронен вид", заяви Брънзалов.

"Най-добрият контрол е от страна на пациента. Българският лекарски съюз няма контролни функции, ние можем да даваме експертни становища, но тези политически решения се взимат на друго място", коментира той.

Бюджетът за аптеките, които изпълняваха така наречените безплатни рецепти приключи към края на юли - според д-р Брънзалов причината е, че не е направен точен анализ кои да са тези лекарства и как ще се процедира с тях.

"Един министър няколко пъти им обърка бройката, даже в студио. Доведе до там, че парите, които фармацевтите получаваха за изпълнение на безплатните рецепти, свършиха. Предоговориха се клаузи от страна на Българския фармацевтичен съюз и на Националната здравноосигурителна каса и се фиксира цената за изпълнение на рецепта да бъде не повече от 15% от стойността на медикамента. Аз съм напълно съгласен, защото ако рецепта, при която медикаментът струва 1000 лева, нещо се обърка, каква отговорност носи фармацевтът? Пациентът ще си го вземе, какво като струва 3 лева", коментира още той.

По думите му обаче мярката е била недомислена, защото в списъка с безплатни медикаменти са попаднали такива, които често ги няма в аптечната мрежа.