0

COVID може да атакува внезапно като грипа. За това предупреди пред вестник „Телеграф“ личният лекар д-р Костадин Сотиров, който е и председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив.

„Заболяването протича с болки в гърлото, мускулите и тялото. Болните са с хрема и отпадналост. Доста от хората се оплакват от внезапно начало на болестта, което е характерно за грипа. При инфлуенцата сякаш изведнъж те блъска влак и можеш да посочиш часа и минутата, в която си се разболял. Вече има и такива случаи на коронавирус. Така че по клинична картина не можем да разпознаем заболяването, а трябва да се тестваме. За него няма специфично лечение“, обясни д-р Сотиров.

Болестта отзвучава за 5 до 7 дни. Първите два дни има по-силни болки в гърлото и мускулите, както и отпадналост. След това температурата спада и пациентът постепенно започва да се възстановява.

Данни

Между 10 000 и 15 000 заболяват от COVID на седмица, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. „По статистика има регистрирани по 1000 случая седмично на заболели от ковид, но реално са 10-15 хиляди. От тях малка част стигат до болница с бронхит или пневмонии, но сме много далеч от времената на пандемията, обясни пред bTV главният държавен здравен инспектор. С COVID са 60-65% от отишлите при личния си лекар.

Повече случаи на инфекцията забелязва в практиката си и д-р Костадин Сотиров. „През последните два дни имаше доста случаи, но за съжаление не са официално регистрирани, тъй за целта хората трябва да си направят тест в лаборатория, а те предпочитат да си купят тест за около 10 лева от аптеките и така остават извън официалната статистика“, коментира той пред вестник „Телеграф“.