0

П о-студеното време измести вирусите с около месец. Това обясни пред „Телеграф“ главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Това е причината все още да има респираторни заболявания, а ентероколитите ще се забавят.

„Има случаи на грип и това не е толкова необичайно. Респираторни вируси винаги има в преходния сезон, но тази замяна ставаше по-рано. Важното е, че вълната от тип Б обаче премина. Що се отнася до ковид, той е с различна честота - по около 800 случая седмично“, коментира доц. Кунчев.

Тренд

Той отчете и бума на скарлатина и варицела тази година, но по думите му трендът вече е отрицателен.

„Случаите на варицела бяха достигнали 20 000, а на скарлатина 6850. Това се дължи на отпадане на мерките, които предпазваха от инфекции. От там три години задържането на тази заболеваемост доведе до натрупване на хора, които не са боледували и затова сега имаше такъв скок“, заяви държавният здравен инспектор.

Дъждове

Сега се очаква настъпление на кърлежните и комарно приложимите инфекции. Причината е в дъждовете и буйната растителност, които създават благоприятни условия за тях.

„Заблатяването на някои места след затоплянето на времето стават перфектни убежища за комари. Във всички РЗИ-та вървят процедури и се надявам до края на месеца да има избрани изпълнители, за да започне повсеместна обработка на площите“, каза още доц. Кунчев.

Според данните на Националния център по заразни и паразитни болести за предходната седмица у нас има един регистриран случай на лаймска болест, като от началото на годината са 29. За същия период през 2022-а е имало шестима заразени. Пет пък са случаите на марсилска треска от началото на тази година. Все още няма кърлежови енцефалити.