0

Т рябва да има Национална програма за поставяне на безплатни противогрипни ваксини и за деца. Това обяви пред „Телеграф“ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Още от догодина ние ще предложим да се разшири програмата и за детските контингенти“, потвърди той. Доц. Кунчев обясни, че безплатна ваксина трябва да има дори и за някои специфични рискови групи, в които попадат хора, страдащи от хронично заболяване, за които грипът е много голям риск.

Според него, за да се случи това, трябва да се решат някои организационни проблеми. „Ако при здравите деца е ясно, то при тези групи трябва да има база данни кои хора влизат в тези рискови групи. Второто е да се осигури финансов ресурс за покриването“, коментира той.

По отношение на това дали ще бъдат включени всички деца от 0 до 18 години, инспекторът коментира, че след консултация с експертните съвети по педиатрия, инфекциозни болести и по епидемиология, ще се реши кои да бъдат обхванати. „Дори и да е за по-малките възрасти, които са най-засегнати от заболяването, ще е голям плюс“, смята доц. Кунчев.

Ваксина

В същото време регионалната здравна инспекция във Варна проучва нагласата на родителите за въвеждането на задължителна ваксина срещу хепатит А.

Към момента данните показват, че 53% по-скоро не искат промяна в имунизационния календар, но пък останалите са склонни или се колебаят. От здравната инспекция в морската столица са категорични, че до този момент няма регистрирани нежелани реакции или тежки алергични усложнения от тази ваксина.

В неделя пък здравният министър проф. Христо Хинков каза, че след Нова година ще се прецени дали и какви промени ще има в задължителния имунизационен календар=

mnz

Тогава ще се преценява много внимателно, като той е на мнение, че ваксините за варицела и хепатит трябва да станат задължителни.