0

Р ъст на заболеваемостта у нас от грип и остри респираторни заболявания отчитат специалистите у нас. В момента има хора болни едновременно от двата типа грип или от COVID-19 и грип. Лекарите са категорични, че боледуващите трябва да се изследват, за да е ясно от какво трябва да бъдат лекувани.

ПАК СЕ ЗАПОЧНА: Комшиите връщат маските на закрито

Симптомите на грипа са висока температура (39-40 градуса), болки в гърлото, суха кашлица и чувство на умора, каза общопрактикуващият лекат д-р Гергана Николова.

СЛЕД КОЛЕДНИТЕ СБИРКИ: Смесиха се грип и COVID-19

Очаква се пикът на заболеваемостта да бъде в средата на януари, когато ще се отчетат и болните, заразени по време на новогодишните празници.

Мерките в Бургас

От 4 януари във всички ясли, детски градини и училища в Бургас действат превантивни мерки. Целта - да се ограничи разпространението на грип и грипоподобни заболявания през зимния сезон.

„Реализираме филтър при приема на децата - с безконтактно мерене на температурата. Това се осъществява от медицинската сестра. Помещенията ще се проветряват интензивно. Играчките и предметите, с които децата се занимават през деня, ще бъдат дезинфекцирани”, обясни София Димитрова, директор на детска градина „Звездица Зорница”. Тя уточни, че децата се извеждат навън приоритетно, ако времето позволява.

„Профилактичните мерки са много хубаво нещо. Те са прилагат преди да има ръст на заболеваемостта от респираторни заболявания. В област Бургас епидемичната обстановка е спокойна по отношение на грип и остри респираторни заболявания. Няма повишена заболеваемост”, уточни д-р Мирослава Киселкова от РЗИ. Тя добави, че в Бургас през този сезон има регистрирани четири случая на грип А.

От РЗИ успокояват, че към момента областта е далеч от обявяването на грипна епидемия.

Повишена заболеваемост в Габрово

Габрово вече е в топ 3 по висока заболеваемост от сезонен грип. Първите две места в негативната класация заемат София и Кюстендил. По думите на д-р Николай Пенчоков, директор на РЗИ – Габрово, заболеваемостта е най-сериозна сред децата на възраст до 4 години и от 5 до 14 години.

Лекарите са категорични, че темата с епидемията е на дневен ред заради липсата на добро ваксинационно покритие срещу грип. Според д-р Гергана Николова безопасността и профила на ефективност на ваксината са доказани от години.

*Източник: NOVA