0

В новия епизод на „Доктор здраве с Мария“ коментират Живота. Първото вдишване и вълшебството, наречено раждане!

Йоана Станчева и Илона Нешкова са акушерки и създателки на Акушерска практика „Зебра“ - първата самостоятелна акушерска практика в България. В годините на работата си са наложили стандарт за работа за наблюдение на нискорискова бременност от акушерки, акушерски грижи по време на нормално раждане, водно раждане и нормално раждане след цезарово сечение, следродилни грижи, грижи за старт на успешно кърмене и акушерски грижи у дома.

Йоана и Илона са преминали през множество допълнителни обучения, но и самите те са били организатори на много събития с лектори от страната и чужбина, както и на продължаващи обучения за акушерки, сред които „Преглед на новороденото“ и „Реанимация на новородено“.

Курсът на „Зебра“ за подготовка за раждането и начало на живота с бебе се посещава ежемесечно от десетки двойки и е изцяло базиран на съвременните препоръки за раждане, кърмене и грижи за новороденото.

Наскоро се роди тяхното бебе номер 1000, което оценяват едновременно като признание за усилената им работа, но и огромна отговорност. 1000+ раждания по-късно знаят, че са научили много, но не забравят, че трябва да учат и надграждат постоянно.

Днес Акушерска практика „Зебра“ има екип от 6 акушерки и се помещава в МБАЛ „Св. София“, където се грижат за бременни и раждащи жени с подкрепата на специалистите на болницата. 

От 2015 година насам акушерска практика "Зебра" налага модел на работа, който води до безспорно добри статистически резултати - за изминалата година 95% от ражданията в практиката са завършили нормално. Огромна част от жените, избрали грижите на "Зебра" се възползват от възможността за раждане във вода, присъствие на партньора и неразделяне на бебето от семейството по време на болничния престой.