0

С егашната вълна на COVID-19 протича доста по-леко, рядко се стига до лечение в болница. Вирусът няма да бъде решаващ фактор за изборите. Има хора, които са под карантина и няма да могат да гласуват, те са под 5000.Това каза главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев пред NOVA.

Излишни са строги мерки, карантината трябва да отпадне, смята той. Експертът подчерта, че има и  скрита заболеваемост и при грип и при COVID-19, особено при по-леките случаи.

От 5-6 дни стигнахме плато на заболеваемостта от COVID-19 и има намаляване на темповете на разпространение на вируса, следва грипна епидемия, която има всяка година, каза Кунчев. Тази година при грипа имало закъснение, вероятно заради COVID-19.

По неговите думи вероятно до края на ноември, началото на декември ще има и първите доказани случаи на грип, а в края на януари - началото на февруари се очаква и епидемичната вълна.

Експертът поясни, че носенето на маска намалява риска от разпространение над 90%, като е важно е този, който е носител на вируса и има симтоми  да носи предпазното средство.