0

Г рипната вълна премина, ще има още грип, но случаите с всяка седмица ще намаляват. Така очерта пред БНТ общата картина на страната бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Само три са областите, където през последната седмица има слабо увеличаване на случаите - това са Добрич, Стара Загора и Хасково. Във всички други области намалява грипът.

"Все още има една тенденция за запазване броят на случаите при деца до 4-годишна възраст. Но така или иначе, до седмици грипът рязко ще намалее. Другите респираторни заболявания, по данни на НЦЗПБ, най-много са риновирусите. Много важно е миенето на ръцете, особено при децата, както и дезинфекцията на повърхности. На второ място е респираторният синцитиален вирус, който при възрастни и деца прави една продължителна кашлица повече от месец", обясни проф. Кантарджиев.

Той обърна внимание и за опасността от коклюш при неваксинираните новородени. При малките деца болестта прави много тежки усложнения, като понякога дори може да е много фатално.