0

Грипът „Дарвин“, за който съобщи вече "Телеграф" е кацнал у нас от Египет. Първата за този сезон положителна проба е открита при пациентка, завърнала се от арабската република. Това потвърди пред „Телеграф“ проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

„Тя се е разболяла там и е дошла тук със симптоми. Заради тежкото протичане на вируса жената е хоспитализирана“, каза проф. Христова. Тя уточни, че щамът, който е доказан, е А/H3N2 и е включен в противогрипната ваксина тази зима. Пациентката е приета в болница с миокардит.

Симптоми

„Дарвин“ протича с всички типични за грипа симптоми – висока температура, болка в ставите и мускулите, силно главоболие. Поваля изведнъж и болният е на легло. След това се появява и суха кашлица. Това продължава около седмица. „Да не говорим за усложнения, които не са редки. Може да се стигне до вирусна пневмония“, каза още проф. Христова. По думите й грипът тази година е подранил с около месец, а в някои години първите случаи са дори през януари. „Тази зима ще е с много по-голям размах за разлика от предишните две. Това се дължи най-вече на отпадане на мерките. В Австралия изкараха много тежък сезон, което е достатъчно показателно. Сега започна заболеваемостта в Западна Европа, Щатите и Канада“, обясни директорът на НЦЗПБ.

Изчерпани

В същото се време противогрипните ваксини в повечето аптеки са изчерпани. Това потвърди пред „Телеграф“ председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. Той уточни, че тази година интересът е по-голям. Оказва се обаче, че за предстоящия грипен сезон страната ни е получила общо около 90 000 ваксини по-малко в сравнение с миналия. Това сочат данни на здравното министерство, предоставени за „Телеграф“. През 2021 г. у нас са доставени близо 230 хиляди дози за безплатна имунизация на хората над 65 г. и отделно още около 160 хиляди дози за свободна продажба по аптеките. През тази година обаче доставките са били свити до 190 хиляди безплатни ваксини за пенсионерите и 110 хиляди за продажба в мрежата.

На боклука

Драстичното окастряне на дозите в рамките на Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип е заради голямо количество бракувани ваксини. От доставените през изминалата година у нас дози 40 000 не са били използвани и са отишли на боклука. „Унищожаването на ваксините е за сметка на дистрибутора и не се заплаща от бюджета на НЗОК/МЗ“, уточняват от ведомството. Тъй като при личните лекари безплатните ваксини тази година също са се изчерпали, се водят разговори за доставка на допълнителни, но минимални количества. Аптеките обаче също са договорили по-малко дози. „Тази година заредихме по-малко ваксини, защото не се очакваше интерес. Те обаче се изчерпаха изключително бързо. Последното зареждане в нашата аптека беше преди около 20 дни и по складовете вече нямаше количества. Нови доставки също не се очакват“, коментира пред медията ни маг.-фарм. Веселин Ангелов.