0

Г ост в новия епизод на „Доктор здраве с Мария“ е д-р Вероника Василева, завършила с отличие като лекар по дентална медицина в Медицински университет в София. Още докато е студент, през 2015 г. става част от екипа на д-р Дамянов в Дентална Клиника „Дамянов“. Нейният хъс за развитие и усъвършенстване не спират дотук и тя печели конкурс и заема длъжността асистент в Катедрата по „Дентална, орална и лицево-челюстна хирургия“ на ФДМ - гр. София, където по-късно завършва и своето допълнително три годишно следдипломно обучение и надгражда до специалист по "Орална хирургия".

radioveselina.bg

„Грижата за оралното здраве на малки и големи е приоритет за мен и целия екип в клиниката. Здравата и красива усмивка излъчва самоувереност и отваря широко врати в живота ни. Денталното здраве е неизменна част от общо медицинското такова и те трябва да бъдат приоритет за всеки един от нас.“

Ключови за доброто дентално здраве са ефективната домашна орална хигиена и редовните профилактични прегледи при стоматолог. Почистването на зъбите у дома започва от ранна детска възраст с поникването на първия временен зъб. При децата четката за зъби винаги трябва да бъде съобразена с възрастта на детето. Неправилният размер на четка и силният натиск биха предизвикали дискомфорт, неприятни усещания или болка. Детската паста за зъби се заменя с паста, съдържаща флуорни съединения след 6-тата година на детето. Дозировката на флуорни съединения в пастите за зъби и минералната вода трябва да се съобразява за съответната възрастова група. Родителите трябва да упражняват ежедневен контрол върху орално хигиенните навици на детето до 10-годишна възраст, когато фината моторика на детето е развита. Първото посещение при зъболекар на всяко дете е добре да бъде опознавателно и под формата на игра, без да бъде придружено с болка, оток или някаква спешност. Децата е препоръчително да ходят на зъболекар три до четири пъти в годината за преглед и консултация.

При възрастните пациенти, освен механичното почистване на зъбните повърхности с четка и паста е задължително присъствието на допълнителни орално хигиенни средства като конец за зъби и/или интердентални четки. Последните са важен фактор за предотвратяване на кариес в междузъбния контакт и развитието на венечни проблеми и възпаления. Пациентите трябва да посещават своя стоматолог два пъти в годината профилактично и дори да нямат оплаквания. Това би осигурило ранна диагностика на дентални проблеми и е в основата на оралната профилактика. Често зъбният кариес, недобре лекуваните коренови канали и пародонтални заболявания са безсимптомни за пациента в своите ранни стадии. Навреме диагностицирани и лекувани спестяват време и средства на пациента.

Съвременната дентална медицина се развива с много бързи темпове, което предоставя на пациента по-качествена диагностика и лечение. Дигиталните технологии и иновации осигуряват възможност за максимална прецизност и оптимизация на лечебния процес. Ежедневна практика за нас, в дентална клиника “Дамянов”, е да използваме увеличителен клиничен микроскоп по време на всяка дентална манипулация – от диагностика до сложни хирургични манипулации. Стоматологията не е това, което е била – тя е улеснена чрез технологиите, по-комфортна за пациента и предвидима като краен резултат. 

Към днешна дата д-р Вероника Василева  е успешен лекар по „Орална хирургия“ в Дентална Клиника "Дамянов", където има възможност да практикува имплантология и пародонтално лечение на високо иновативно и професионално ниво. Тя вярва, че непрекъснатото усъвършенстване в професията е ключът към успеха, затова голяма част от времето си отделя за курсове на водещи специалисти в България, Хърватия, Италия, Испания и Белгия.

Миналата година печели награда на публиката с първо място в конкурс за млади имплантолози „Нови хоризонти“ и Трето място в конкурса "Усмивка на годината" в категория "Микро ендодонтска хирургия".